DENIM KUMAŞ BİTİM İŞLEMLERİ

denim
Tarafından | 12 Ekim 2016

TERBİYE MAKİNESİ

Germe Makinesi (Ramöz)

Kumaş girişi düzgün bir şekilde yapıldıktan sonra makine duruşlarında komple duruşu önlemek için J-box kısmında stoklama yapılır. Kenarların düzgün geçmesini sağlamak için kenar kılavuzlarından geçirilir. Kumaş yüzeyindeki hav, uçuntu ve bitlerin temizlenmesi için fırçalama ve yakma işlemleri uygulanır. Kumaşa uygun tutumu ve istenilen özellikleri kazandırmak amacıyla fularda apre verilir. Islak haldeyken gergi silindirleri vasıtasıyla en ayarı yapılır. Atkı eğimi (burulma) ve bow, Mahlo kısmında verilir. Bu işlem yıkama sonrasında kumaşın veya pantolonda paçanın dönmesini engeller, dikişlerde marullanmayı önler. Nötralizasyon teknesinde (asetik asit ile) kumaş PH’ı 4-7 aralığına çekilir. Kumaş kurutma silindirlerinden geçirilerek verilen en ve atkı eğimi kısmen sabitlenir.

Sanfor

 Bu ünite esas olarak 67 mm kalınlığında olan kauçuk banttan ve yaklaşık 600 mm çapında olup ısıtılabilen, düzgün yüzeyli bir çektirme silindirinden oluşmaktadır. Terbiye işlemlerinin en önemlilerinden biri olan boydan çektirmenin esası; kumaşı taşıyan kauçuk bandın, bastırma silindiri üzerinde gerilerek yüzeyin genişlemesi ve bu genişlemiş yüzeye bastırılan kumaşın, lastik bandın bastırma silindirinden kurtulduğu andaki yüzeyinin daralması sonucu çektirme olayı gerçekleşmektedir. Bu şekilde boydan çektirilen kumaş, lastik bant ve sıcak silindir arasından geçerken nispeten yeni durumu ile fiske olmaktadır. Sıcak çektirme silindiriyle temas eden kauçuğun ısınması su verilerek önlenir. Kauçuk blanketi nemli olarak terk eden kumaş, keçe-kalender bölümünde kurur. Bu bölümde kumaş parlaklık ve kayganlık kazanır. Kumaşın nemini kendi üzerine alan keçe, ayrı bir kurutma silindiri tarafından kurutulur. Kumaş buradan çıkışta doklara sarılır.

F61 FLAT Apresi

         F85 TERMOFIXE (Lycralı Tiplere)

Overdye Boyama

Yukarda açıklanan proseslerin dışında Süperfiniş, Tint, Lycra Prewash, Kaplama (coated), Buruşmazlık işlemleri de yapılmaktadır.

Laboratuvar

Laboratuarda yapılan testler aşağıda yer almaktadır. Tüm testler için kumaş en az 4 saat laboratuar ortamında kondisyonlanır.

Dokumadan gelen Ham kumaşlara uygulanan testler

  1. Örgü
  2. İplik numaraları (atkı, çözgü)
  3. Sıklıklar (atkı, çözgü)
  4. Kumaş eni
  5. Gramaj
  6. Çözgü ve atkı çekmeleri
  7. Telefsiz iplik ağırlıkları

Denim Finish sonrası gelen kumaşlara uygulanan testler

  1. Örgü
  2. İplik numaraları (atkı, çözgü)
  3. Sıklıklar (atkı, çözgü)
  4. İçten içe kumaş eni
  5. Gramaj
  6. Sürtünme haslığı (crocking-kuru, yaş)
  7. Sertlik (stiffness)
  8. PH
  9. Elongation %
  10. Renk değişimi
  11. Kirletme

Üç yıkama yapılmış kumaşa uygulanan testler

  1. Kumaş eni
  2. Gramaj
  3. Elasticity %
  4. Kopma mukavemeti (çözgü, atkı)
  5. Yırtılma mukavemeti (çözgü, atkı)
  6. Burulma
  7. Çekme değerleri (çözgü, atkı)

Kalite Kontrol ve Paketleme

Terbiye dairesinden çıkan rolikler Kalite Kontrol bölümüne gelir. Burada 4 puan sistemi ile kumaş hataları bilgisayara girilerek değerlendirme yapılır. Bilgisayar programının çıkarttığı kesim programı sayesinde rolik toplar halinde kesilir. Kesilen her toptan renk lotunu belirlemek üzere 35 cm’lik kısım alınarak blanket, 60 C’de taş yıkama yapılarak gözle renk değerlendirmesi yapılır. Kesilen toplar paketlenerek, etiketleri yapıştırılır. Etiket üstünde metraj, hata puanı, renk lotu gibi bilgiler yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir