DÜZ EL ÖRME MAKİNESİ

Duz el orme mak
Tarafından | 28 Mart 2017

Örmede Kullanılan İplik ve Makine Seçimi

Örme işlemi yapılırken çalışılacak ürünün inceliğine göre makine seçimi yapılır. Ürün inceliği ürünü tasarlayan tarafından belirlenir. Makine seçimi denince, makinenin inceliği yani numarası anlaşılır. Makine numarasına göre müşteri ya da ürünü tasarlayan tarafından seçilmiş olan ipliğin, numarası ve katı üretici tarafından belirlenir. Makine numarası ile iplik numarası birbirine uyumlu olmalıdır.

Düz El Örme Makinesi İğne Düzeni

Kısa ve uzun ayak iğneler yapılacak desende çalışırken iğne seçimini yapmak için kullanılır. Çelik tablasında bulunan çeliklerin yardımıyla iğnelerin iğne yolunu izlemesiyle desenlendirme yapılır. Yapılacak desene göre, plaka üzerinde örgü yapılacak alana iğneler uzun ve kısa ayak olarak dizilir.1×1 lastik örgü yapabilmek için iğneler resimdeki gibi uzun ve kısa ayak şeklinde dizilir.

igne duzeni

Düz El Örme Makinesi Jakar Pozisyonları

Makine üzerindeki iki plakanın duruş pozisyonuna jakar pozisyonu denir. Düz el örme makinelerinde ön plaka sabit arka plaka hareketlidir. Arka plakaya hareket jakar kırma kolu ile verilir.

Arka plaka ile ön plaka aynı hizada ise bu pozisyona örgü (dolu iğne) pozisyonu denir.

Üç ayrı jakar pozisyonu vardır;

  1.  Örgü (dolu iğne) pozisyonu
  2.  Yarım kayık(iğneler karşılıklı) pozisyon
  3.  Transfer pozisyonu

Dolu İğne Pozisyonu;

dolu igne poz

Yarım kayık (iğneler karşılıklı) pozisyon

Arka plakanın iğneleri ile ön plakanın iğneleri karşılıklı gelecek şekilde, arka plakanın sola kayık pozisyonudur. Bu pozisyona yarım kayık (iğneler karşılıklı) pozisyon denir. Pozisyonda iğneler karşılıklı geldiğinden ön ve arka plakadaki iğneler aynı anda örgüye kalkamaz. Çarpışır ve kırılır. Örgü şekline göre bazı iğnelerin önde bazı iğnelerin sadece arkada çalışması için kullanılır.

igneler karsilikli poz

Transfer pozisyonu

Bu pozisyon transfer pozisyonudur. Çünkü ilmek transferi el ile yapılmaz. İğnelerin transfer dilleri olması gerekir. Sadece elektronik düz örme makinelerinde kullanılır.

transfer poz

Düz El Örme Makinesinde Örgü Başlangıcı

Örme işlemine ilk başlandığında uygulanan tekniktir. Örgü başlangıcı sırasında tarak ve tel takılır. Daha sonra sökülmez örgü (kaytan) yapılır. Örgü başlangıcının sökülmemesi ve düzgün olması için örme işleminin başlangıcında uygulanır. Makine üzerinde ilmeğin ilk oluştuğu bölümdür. Örme işlemine başlamadan önce her örgü çeşidi için bu işlem uygulanır. Kaytan, torba çelikler çapraz kapatıldığı için önce bir plakadaki iğnelerde ilmek oluşturur, sonra diğer plakadaki iğnelerde ilmek oluşturur. Yani aynı anda iki plakada ilmek oluşturmaz. Kafanın gidiş yönüne ve torba çeliklerin kapatılış şekline göre sırayla ilmek oluşturur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir