PAMUĞUN İPLİKHANEDE İŞLENMESİ

pamuk bitkisi
Tarafından | 14 Haziran 2016

Kısa lif iplik hanesinde pamuk hem saf olarak, hem de keten ve kimyasal liflerle karıştırılarak iplik imalatında kullanılır.

Pamuğun sahip olduğu tabii büklümlülük imalat sırasında kolaylık sağlar. Mahsurlu tarafı ise neps teşekkülüne olan meyli ve yabancı maddelerin tutunabilmesidir. Pamuktaki hasat işleminin makineleşmesiyle bu sakınca artmıştır. Pamuktaki nepsler genellikle iki şekilde meydana gelir:

  • Pamuğun gelişmesi sırasında koza içinde olgunlaşmamış liflerle, ölü liflerin bir araya gelmesi sonucu,
  • Çırçırlamada ve iplikhane tarak makinasında ki imalat sırasında hatalı çalışma şartlarında (eskimiş ve hatalı garnitür telleri, hatalı ayar ve fazla pasaj sayısı) liflerin zedelenmesi sonucu.

Pamuğun içinde bulundurduğu yabancı maddelerin artması, iplikhanede uygulanacak temizleme prosesinin sayısının ve etkinliğinin artmasını gerektirir. Pamuğun içindeki yabancı maddelerin yeterince temizlenememesi ve bilhassa Saw Gin çırçırlaması sonucunda pamuğun içinde kalan mikrotozların emilememesi sonucunda, bilhassa Open End iplik metodundaki rotor oyuklarında iplik kopuşları, kalite ve prodüktivitede düşmeler meydana gelir.

pamuk circirlama

Pamuk çırçırlama makinesi

Çiğit kırıkları ve yabancı maddelerin pamuktan ayrılmasında harman hallaç ve tarak en önemli pasajlar dır. İplik teknolojisinin ilerlemesi ve üretim artmasıyla pamuktaki yapışkanlığın önemi büyük ölçüde artmıştır. Üretim sırasında çeşitli makine elemanları (miller,silindirler,manşonlar) üzerinde sarıkların oluşması, iplik kopuşlarının artması vb. kendisini gösteren pamuktaki yapışkanlık makine duruşlarına ve dolayısıyla üretim kayıplarına sebebiyet verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir