ŞİŞ İLE ÖRGÜ ÇORAP YAPIMI

sis corap
Tarafından | 1 Ağustos 2017

Şiş ile çorap örücülüğü yıllardır evlerimizde yapılmaktadır. Özellikle kırsal kesimlerde kadınlarımız yün ipler kullanarak farklı desenlerle duygu düşüncelerini ifade etmektedir. Çorap iki veya beş şiş ile örülebilmektedir. Parmak ucundan ya da boyun kısmından başlanarak örülebilir.

Şiş İle Çorap Örme Teknikleri

Çoraplar dikişli ve dikişsiz olarak iki şekilde örülür.

  1. Dikişli Çoraplar: İki şişle açık olarak örülen çoraplardır. Bittiklerinde genellikle arka ortasından ve tabandan geçen bir dikiş bulunur. Bazı modellerde dikiş yanlarda olabilir. Örülmesi daha kolaydır.
  2. Dikişsiz Çoraplar: Özellikle köylerde beş şişle örülen çoraplardır. İki şişle çift kat (torba) örgü tekniğiyle de örülebilir. Çorap yuvarlak olarak örüldüğünden dikiş gerekmez. Daha rahat ve dayanıklıdır.
    Çoraplar bazen konç kısmından başlanarak burundan bitirilir. Bazen de burundan başlanıp konca doğru örülür. Her şekilde de işlemler ve sonuç aynı olur. Düz jarse örüldükleri gibi değişik ajurlu veya renkli desenli örülebilir.
    Çorap örmede önemli olan teknik, burun ve topuk yapımıdır. Burun ve topuklar değişik şekillerde çalışılabilir.

Çorap Topuğu Örme

Çorabın lastik ve bilek kısmından sonra çalışılan bölümdür. Topuk için toplam ilmek sayısının ¼’ü ayrılır. Bu ilmekler sırayla eskitilerek şiş üzerinde bırakılır (Resim 2.1). 3-4 ilmek kalır. Böylece topuğun yarısı yapılmış olur. Topuğun diğer yarısını yapmak için şişte bekleyen ilmeklerin tümü sırayla örülür. Bütün ilmekler alınınca topuk tamamlanmış olur (Resim 2.2). Topuğun ikinci yarısında yine şiş başında dörtte bir ilmeğe aynı şekilde uygulanır.

basit topuk

Resim 2.2: Basit topuk

Topuk Çeşitleri

Çorap Burnu Örme

Çorap burnu, çorabın başlangıç veya bitiş aşamasında örülebilir.

Üstten Başlayan Burun: Parmak ucundan başlayan burun şeklidir. 7 veya 8 ilmek atılarak başlanan ilmekler sağdan ve soldan artırma yapılarak giderek genişletilir. Bu işlem ayak genişliği elde edilene kadar devam edilir.

Alttan Başlayan Burun: Çorabın lastik, bilek, topuk ve ayak bölümünün çalışılmasından sonra yapılır. Sağdan ve soldan eksiltme işlemi yapılarak ilmekler örülür. En son 7-8 ilmek kalınca bütün ilmekler büzülerek burun tamamlanır.

corap burunlari

Resim 2.5: Üstten ve alttan başlayan çorap burunları

İki Şişle Dikişli Örgü Çorap

Çalışma Çorap için belirlenen sayıda ilmek atılarak başlanır, istenen uzunlukta lastik ve konç kısmı örülür. Topuk için yanlardan belirlenen sayıda ilmek artırılır ve kesilir. Burun kısmında gerekli sayıda ilmek kesilerek çorap örme işlemi tamamlanır. Örgünün iki yanı, düz yüzü içte kalacak şekilde üst üste getirilerek elde makine dikişi tekniği ile dikilir.

İki Şişle Dikişsiz Örgü Çorap Çalışma

Lastik örüldükten sonra tam ortadan ikiye katlanır. Bir öndeki bir arkadaki ilmek olmak üzere ilmekler tek şişe geçirilir. Örerken de bir ilmek atlanıp diğer ilmekler örülerek örgüye devam edilir. Topuk ve burun da aynı yöntemle yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir