ÇORAPTA BURUN KAPAMA

burun kapama
Tarafından | 12 Aralık 2017

Karşılıklı may dikişi ile burun kapama yapmak

Burun Kapama Makineleri

Çorap sektöründe karşılıklı burun dikişi yapan teksıra (Sotco), üst üste dikişli burun kapama makinesi olan rosso, overlok ve overlok dikişiyle benzer özellik taşıyan yuvarlak burun kapama makinesi olan tescimo’daolmak üzere 4 tip burun kapama makinesi kullanılmaktadır.

burun kapama islemi

Resim 1.1: Burun kapama işlemi

Teksıra (Sotco) Burun Kapama Makinesi

Amerikan-İngiliz yapımı bir sistemdir. Dikişsiz ya dateksıra olarak ifade edilmektedir. Örme sistemi ile çalışır. Çorabın örülmesinde kullanılan iğne numarasına(ilmek büyüklüklerine) göre burun makinesi seçilir. Makinede iki operatörden biri burnun bir yarısını diğeri de ikinci yarısını çalışmaktadır.

sotco burun kapama mak

Resim 1.3:Teksıra (sotco) burun kapama makinesi

Çorap örme makinesinde, çorabın burun kısmının nereden dikileceğini gösteren bir iz bırakılmıştır. Bu tip burun dikişi temiz ve düzgün bir yüzeye sahiptir. Diğer burun makinelerine göre üretim hızı düşüktür. Ancak kaliteli burun dikişi yaptığından müşteri tarafından talep görür. Kalifiye bir operatör ile çalışılması hâlinde hızlı ve kaliteli üretim yapılabilir.

TeksıraBurun Kapama Makinesinin Özellikleri

Teksıra burun kapama makinesinde havasistemi yoktur. Elektrikle çalışır. Makine yuvarlak şekilde dizaynedilmiştir. İğneler makine üzerine yuvarlak olarak yerleştirilmiştir.

TeksıraBurun Kapama Makinesini Kullanırken Dikkat Edilecek Noktalar

  • İpliklerin doğru ve sisteme uygun takılması gerekmektedir.
  • Burnu kapanacak çorabın ters yüzünden dikilmesigerekmektedir.
  • Çorap makineye takılırken tek tek ilmeklerin iğneye takılması gerekmektedir.
teksira burun kapama mak

Resim1.4: Teksıraburun kapama makinesi

TeksıraBurun Kapama Makinesinin Bölümleri

Teksıra burun kapama makineleri 2 kısımda incelenebilir.

Çardak Kısmı; İpliklerin takıldığı bölümdür. Bu kısımda bulunan gözeneklerden geçirilen ipliğin daha sonra iğnelere aktarımı sağlanır. Tek tek geçirilen ilmekler gövde kısmında dikim işlemine hazır hâle getirilir.

Gövde Kısmı; Gövde kısmı, silindir ve silindirin etrafına yerleştirilmiş olan iğnelerden oluşur. Bu iğneler çorabın kalınlığına uygun olarak değiştirilebilir. İğneler silindir üzerine belirli mesafelerde vidalar ile sabitlenmiştir. Makine çalıştırıldığında silindir yavaş yavaş döndürülerek dikim işlemi sağlanmış olur.

TeksıraBurun Kapama Makinesinin Parçaları

Fırça; İlmeklere göre takılan çorabın dikim işlemi sırasında çıkan ip tozlarını ve kesilen çorap halkalarının temizlenmesinde etkili olan parçadır.

Bıçak; Çorapta burun dikiş halkasını kesmeye yarayan parçadır.

May İğneleri; Çorap kalınlıklarına göre silindir üzerine yerleştirilmiş, uçları sivri, metal küçük iğnelerdir. İşletmelerde genellikle çorap kalınlığına göre teksıra burun kapama makineleri bulundurulur.

Üst üste burun kapama yapmak

Rosso Burun Kapama Makinesi

İtalyan menşeli bir makine olup dikiş sistemi ile çalışır. Teksıra burun kapama makinesine göre dikiş daha kabadır. Üretim hızı yüksektir. Bu nedenle en fazla tercih edilen burun kapama makinesidir.Parmak uçları açık olarak çıkan çoraplar rosso ipiyle bu makinelerde dikilir.

rosso karsilikli burun kapama

Resim 2.1: Karşılıklı burun kapama makineleri                             Resim 2.2:Rosso burun kapama makinesi

Rosso Burun Kapama Makinesinin Özellikleri

Bu tip makineler hava çekme sistemi ile çalışır. Çorabın burun kapama işleminde atık ipliklerin ve kesilen rosso paylarının depolandığı bir bölüm bulunur. Bu depolama işi hava çekme ile mümkün olmaktadır. İplik akış sistemi 2’li yada 4’lü olup çalışma sistemine göre değişmektedir.

Rosso Burun Kapama Makinesini Kullanırken Dikkat Edilecek Noktalar

  • İpliklerin doğru ve sisteme uygun takılması gerekmektedir.
  • Dikiş ayarının kontol edilmesigerekmektedir.
  • Burnu kapanacak çorabın ters yüzünden dikilmesi gerekmektedir.
  • Günlük, haftalıkve aylık bakımlarının yapılması gerekmektedir.
  • Çoraplar makineye takılırken rosso paylarından takılması gerekmektedir.

Rosso Burun Kapama Makinesinin Bölümleri

Rosso tipi burun kapama makinesi 4 kısımda incelenebilir.

Çardak Kısmı; Dört bobinlikten oluşan ve ipliklerin gözeneklerden geçirilerek iğneye kadar ulaştırılan kısımdır. İplikler her iğneye denk gelecek şekilde yerleştirilir. İplikler gözeneklerden geçirilerek boncuktan iğneye ulaştırılır.

Gövde Kısmı; Makinenin dikiş işleminin yapıldığı bölümdür. İki bölümden oluşur.Bunlar;

  • Ağız bölümü: Çorabın dikiş için makineye takıldığı kısımdır. Ağız kısmı çorabın kalınlığına göre ayarlanabilir özelliktedir.
  • Ayar bölümü: Makinenin ayarlarının yapıldığı kısımdır. İki tip ayar bulunmaktadır. Bunlar;
    • Ağız kısmı ayarı: Makinenin ağız kısmının açılıp kapanmasını sağlar.
    • İplik ayarı: Bobinlerden gelen ve gözeneklerden geçerek iğneye gelen ipliklerin aynı seviyede ve aynı hızda gelebilmesi için iplik bir miktar çekilmelidir

Alt Kısım; Bu bölümde açma kapama düğmesi ve makineyi yere sabitleyerek gövdeyi taşıyan ayağı bulunmaktadır.

Depo Kısmı; Gövde kısmında burnu dikilen çorapların artık ipliklerini ve kesilen rosso paylarını hava sistemi ile bir hortum vasıtasıyla içerisine topladığı ve biriktirdiği bölümdür. Depo kısmında makinenin şartelleride bulunmaktadır.

  • Rosso Dikiş İğnesi; Bu makine tipinin iğneleri yarım hilal şeklinde olup ucunda gözenek bulunur. Gözenekten iplik geçirilir. Dikim işlemini yapan en önemli makine yardımcı elemanıdır. Bu iğnenin özelliği gövde kısmının oyuk olması ve bu oyuklardan ipliğin geçirilmesidir.
burun kapama1

Makinenizin pedalına basarak çorabın burun
dikişini yapınız.

Overlok Burun Dikiş Makinesi

Dikişli olarak tabir edilen bu makinede, burun kapama sonrası dikişte potluk ortaya çıkabilmektedir. Dikiş görüntüsüde çok estetik değildir. En basit burun dikiş makinesidir. Genelde bayan ince çoraplarının dikiminde kullanılır.

Tescimo Burun Kapama Makinesi

İtalyan menşeli yuvarlak burun kapama makinesi olup overlok gibi dikiş sistemiyle çalışır. Açık olan burun uçları burnun nereden dikileceğini gösteren iz doğrultusunda elde bir araya getirilir. Birleştirilmiş hâlde makineye verilir. Ayrı bir iplikle bu iz üzerinden dikilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir