ÇORAPTA KULLANILAN İPLİKLER

corap iplik
Tarafından | 30 Haziran 2017

Sağlıklı çorap giymek istiyorsak, çorabımızın ipliklerinin ve hammaddelerinin doğadan elde edilmesine dikkat etmeliyiz. nitelikli iplikler, yazın terletmeyen ve kışın üşütmeyen; hava şartlarına uyum sağlamayı başarabilen ipliklerdir. Kaliteli çoraplar ise, bu ipliklerden üretilen, ayağınızı saran, lastikli kısımlarından sıkma yapmayan, burun kısımları dikişsiz olan ve ayağınızı rahat hissettiren konforlu çoraplardır. sıhhatli giyinme yerine, giyilecek olan çorapların tamamının yıkanmış ve ütülenmiş olması önerilir.

Ayağımızı dış etkenlerden ve ayakkabılarımızdan koruması yerine çorap giyeriz. Ancak, ayağımızı çoraplarla korumayı hedefliyorsak, çoraplardan da korunmamız gerektiğini unutmamalıyız. Kış aylarında çorabın kalın olmasından ziyade sıcak tutma özelliği olan çorap giyilmesinin gerekliliği ile beraber, yaz aylarında ince; ve terletmeyen çorapların seçilmesi gerekir.

Çünkü Sağlıklı çorap seçimi yaparken, pamuk, bambu, modal , viskon, yün, kaşmir, angora ve ipek türevlerinden oluşan çorapları seçenek etmeliyiz.

En Müsait ücretli, günlük kullanıma Müsait çoraplar için Çoğunlukla, pamuk türevi olan, penye iplerinden oluşan çoraplar seçenek edilebilir.

Çorap Üretiminde, İlk ürünü oluşturmak için ilk önce örme işlemi yapılacak çorabın ipliklerinin belirlenmesi,  İpliklerin makineye yerleştirilmesi ve ipliklerin mekiklerden geçirilmesi,  Çorap programını disketle makineye yüklemek gereklidir.

Çoraplarda kullanılan iplikler farklı özellikler taşır. Bu da ürünün özelliğine etki etmektedir. Bunlar:

  • Pamuk, Penye pamuk, Merserize pamuk, Yün, Kaşmir, İpek, Elastan, Tactel, Coolmax, Hollofil, Nylon,RayonDuraspun  iplikleridir. 
boyali bobinler

Boyanmış iplikler (bobinler)

Çorapta Zemin İplikleri

Pamuk: Mallow grubuna ait doğal bir bitkidir. Ana maddesi selülozdur. Çok doğal ve nem çekme özellikleri ile pamuk çorap üretiminde en sık kullanılan iplik çeşididir. Çeşitli karışımlar sayesinde pamuğun sahip olduğu bazı eksiklikler de kapatılabilmektedir (Dayanıklılık, su tutma vb.). Uzun elyaflı pamuk, kısa elyaflı pamuğa göre her zaman daha iyi ve kaliteli çorap elde edilmesini sağlar. Bu tür pamuk en çok Mısır’da Nil Deltası’nda yetişmektedir. Türkiye’de üretilen en iyi pamuk, Ege Bölgesi, özellikle Bergama bölgesi pamuğudur. Nil bölgesi pamuğu ile benzer özellikleri taşır.

Penye pamuk: En üst kalite olarak kullanılan pamuk çeşididir. En iyi kalite takım elbise çoraplarının yapımında kullanılır. Bu tür pamuk ipliğinde pamuk büyük bir taraktan geçirilerek kısa elyaflı pamuk ipliğinin dışarıda, uzun elyafların ise iplikte kalması sağlanır. Bu şekilde iplikte uzun elyaflı bir bütünlük oluşur; dolayısı ile çorap daha dayanıklı olur.

Pamuk

Merserize pamuk: Sodyum hidroksit ile doğal pamuğun özel bir işleme tabi tutulması ile elde edilir. Bu şekilde iplik dolayısı ile çorap, dayanıklılık ve aldığı rengin daha canlı ve parlak olma özelliğine sahip olur.

Yün: Doğal bir hayvansal iplik çeşididir. Sıcaklık, rahatlık ve yumuşaklık sağlayan özelliklere sahiptir. Optimum bir izolatör olarak ayaktaki ve çorabın hemen dışındaki fazla nemi emer ve dokusunda bu nemi tutar. Bu şekilde nemin ve trein ayakları rahatsız etmesine engel olur. Bazı durumlarda naylon ile karışım yapılarak sahip olduğu dayanıksızlık dezavantajı da bertaraf edilebilir.

Kaşmir: Çok özel çoraplarda kullanılan bir iplik çeşididir. İpliği çok yumuşaktır, kaşmir bölgesindeki bir tür keçiden kısıtlı miktarlarda üretilir.

İpek: Özel bazı çoraplarda dayanıklılığı, yumuşaklığı, renk tutma özelliklerini artırmak amacıyla diğer ipliklerle karışım yapılarak kullanılır. Örneğin, kayak çoraplarında termal gücü artırır. İpek kozasının özel bir işleme tabi tutulması ile elde edilir.

ipek elyafı

ipek elyafı

Elastan: Çoraplarımızda çok sık olarak esneklik ve çorabın düşmsini engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Ayrıca çorabın şeklini muhafaza etmesini sağlar.

Tactel: Naylon ve polyamid grubuna ait olan ama daha geçirgen özelliklere sahip nefes alan bir iplik çeşididir. Kullanımı ile çorabın ömrü uzar ve aynı zamanda çorabın daha sıhhi olması sağlanır.

Coolmax: Ayaktaki nemin emilerek çorabın dış yüzeyine atılmasını sağlayan, yüksek performans çoraplarında kullanılan “Dupont”un ürettiği özel bir iplik çeşididir. Ayağı serin, kuru ve daha rahat tutar.

Hollofil: Bu iplik çeşidinde hava ipliğin gözenekleri içinde hapsedilerek çok yüksek bir yalıtkanlık sağlanır. Bu yalıtkanlık özelliği, diğer iplik çeşitleri ile birleştirilerek termal kayak çoraplarında sıklıkla kullanılır.

Nylon: Kömür, su ve hava ile üretilen polyamid bazlı en eski insan yapısı ipliktir. 1938 yılında ilk olarak piyasaya sürülmüştür. Elastikiyet, aşınmaya karşı dayanıklılık, yumuşaklık ve kolay kuruma özellikleri vardır.

Rayon: Yeniden kazanılmış selülozdan imal edilir. Yumuşaklık, yüksek nem tutma ve şekil muhafaza etme gibi özellikleri vardır.

Duraspun: Solutia firmasının ürettiği akrilik bazlı bir iplik çeşididir. Nemi pamuktan 3 kat daha hızlı bir şekilde çorabın dış kısmına itme özelliğine sahiptir.

corap uretim mak

Çorapta Desen İplikleri

Çorap örmede desenlerde kullanılan naylon ipliklerdir. Çok çeşitli renklerde ve numaralardadır. Makine numarasına göre ve zemin ipinin kalınlığına göre 70/2, 70/3 veya 70/2 x 2 kat kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir