ELDE SÜZENİ İŞİ

suzeni teknigi
Tarafından | 14 Nisan 2017

Süzeni İşi Tanımı,

Suzeni, bir çeşit kasnak işidir. Üzerine motif çizilmiş bez kasnağa gerilir. İğne veya tığla kasnağın altındaki iplikler veya yünler başparmak yardımıyla üstten çekilir. İşleme motifin sınırı içinde bir zincir halinde sürdürülür.

Bu tip işleme daha çok büyük parçalarda (yorgan yüzü, bohça, vb.) kullanılır. Süzeni iğne ile işlendiği için bu adı almıştır. Kasnağa gerilen kumaş üzerine tığ veya iğne ile yapılan zincir işine suzeni denir. İğne ile yapılan işlemeye bazı çevrelerde suzeni işi adı verilmiş fakat zamanla unutularak kasnak işi adı yaygın olarak kullanılmıştır.

Süzeni İşinde Kullanılan Araç Gereçler:  Büyük ve geniş kasnak, Çeşitli büyüklüklerde nakış kasnağı, Kasnak bezi, Yüksük, Desen, Kumaş, Tığ, İğne, İplik, Makas, HB (orta yumuşak)kalem, H (sert ) kalem, Cetvel, Renk katalogları

Süzeni Diğer Nakışlardan Ayrılan Özellikleri

  • Kumaş ve iplik özellikleri: Tığ ile yapılacak suzeni işi, sık dokunuşlu bütün kumaşlar üzerine uygulanabilir. Bu kumaşlar çizgili ve kareli de olabilir. İğne ile yapılacak suzeni işi, eskiden ipekten yapılmış bürümcük kumaşlar üzerine hayvansal ve bitkisel liflerden elde edilen bükümlü ince iplikler kullanılarak yapılırdı. Günümüzde farklı kumaş ve iplik türleri ile de uygulanmaktadır.
  • Desen özellikleri: Desenlerde fazla detay yoktur. Yuvarlak ve geometrik çizgilere sahip desenler kullanılır. Kıvrımlı detaylar içeren desenlerin kullanımında ise ayrıntılı noktalar yardımcı iğne teknikleri ile tamamlanabilir.
  • Renk özellikleri: Renkleri seçerken renklerin uyumuna, renk geçişlerindeki tonlamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca kullanılacak kumaşın rengine uygun renkler ya da zıt olan renkler kullanılabilir.

Desen için Faydalanılan Kaynaklar:  Tabiattan (çiçek, yaprak, dal, tomurcuk), hayvan figürlerinden, eski işlemelerden, desen mecmualarından, kumaş ve kâğıt üzerine basılmış desenlerden, müzelerden, kartlardan, meyve çizimlerinden, geometrik desenlerden, beyaz iş, Türk işi ve İngiliz işi desenlerinden faydalanılır.

suzeni isi ornegi

Süzeni işi örneği

Uygulandığı Yerler: Suzeni işi, elbiselerde (hırka, sabahlık, bluz, pantolon, abiye kıyafetler), aksesuarlarda (şal, şapka, çanta, keseler vb.), oda takımları, çeşitli örtüler, sofra ve çay takımı, seccade, kırlent ve pano üzerine uygulanabilir.

Suzeni İşinde Kullanılan Kumaşlar

Sık dokunuşlu bütün kumaşlar üzerine uygulanabilir.

  • Patiska: Pamuk ipliğinden dokunur. Apreli olup görünüşü mattır. 90 –100–140 – 180–220–240 cm genişlikte olanları ve çeşitli renkleri mevcuttur. Yıkanmaya elverişlidir.
  • Opal: Pamuk ipliğinden dokunur. İnce, hafif yumuşak ve düz dokunuşludur. Görünüşü mat olup yıkanmaya elverişlidir.
  • Keten: Keten liflerinden dokunan pürüzsüz, parlak, çeşitli kalınlıkta kumaşlardır. Sağlam ve işlemeye elverişlidir.
  • Tafta: Tabii veya suni ipekten dokunur. Parlak, sert ve sıkı dokunuşludur. İki yüzü de aynıdır. Çizilerek yapılan işlemeler için elverişlidir.
  • Saten: Tabii veya suni ipekten dokunan tersi mat, yüzü parlak bir kumaştır. Atkı ve çözgü iplikleri görünmeyecek derecede sıkı dokunuşludur. Satenlerin cinsi kullanılan ipek miktarına göre değişir. Grepsaten, lüks saten, saten düşes gibi adlar verilir. Grepsaten daha yumuşak ve dökümlü durur.
  • Organze: Sıkı ve düz dokunuşlu ince, şeffaf, sert bir kumaştır. Hafif, basit işlemeler yapımında kullanılır.
  • Şifon: Tek katlı, ince ipek ipliklerle dokunur. Çok ince ve hafif görünüşlüdür. Motifin altına organze konularak Türk işi, çin iğnesi, pul boncuk işi, basit nakış iğneleri ve suzeni işinde kullanılabilir.
  • Krep jorjet: Atkı ve çözgü iplikleri fazla bükümlüdür. Bürümcük görünüşlü ve mattır.
  • Pazen: Kalın, bir tarafı hafif tüylü, parlak ve sık dokunuşlu bir kumaştır. İki tarafı tüylü olanlar da vardır. İpek veya pamuktan dokunur.
  • Kadife: İpek veya ketenden dokunur. Bir yüzü çok sık ve kısa tüylerle kaplı, parlak, kalın yumuşak bir kumaştır. Ters yüzü düz ve mattır.
  • İpek: İpek iplikle dokunan sık dokunuşlu parlak görünüşlü bir dokumadır.
  • Yöresel kumaşlar: Dokunduğu bölgelere göre isimler alan ipek, pamuk, keten ipliklerle dokunan kumaşlardır. Rize bezi, Buldan bezi, ödemiş ipeği vb.

Suzeni İşinde Kullanılan İplikler

  •  Pamuktan Yapılan İplikler

 Pamukaki (beyaz iş kotonu): Çileler halindedir. Yumuşak ve parlak görünüşlüdür.

 Muline: Çileler halinde satılır. Çeşitli renkleri vardır. Parlak görünüşlüdür.

 Koton: Çile veya kuka halindedir. İki katlıdır. Çok bükümlüdür. Çeşitli renkleri vardır. Kuka halinde olanlar daha çok 8–12 numaralıdır.

Merserize iplikleri: Çile halinde satılır. Dört katı bir arada bükülmüştür. Parlak görünüşlüdür. Daha çok etamin üzerinde kullanılır.

  • İpekten Yapılan İplikler

Floş: İpek ipliktir, yumuşak, parlak ve bükümsüzdür.

Çamaşır ipeği: Çileler halinde satılan, az bükümlü, katları ayrılmaya elverişli iplik çeşididir.

Suzeni İşinde Kullanılan Yardımcı Malzemeler: Ürünü süslemek için çeşitli ebatlarda ve şekillerde, boncuk çeşitleri, pul, inci, straz, kurt, tırtıl gibi malzemeler suzeni işinde kullanılabilecek yardımcı malzemelerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir