FİLE İŞİ NAKIŞI

file işi
Tarafından | 8 Mayıs 2017

File İşi nedir, İpliklerin birbiri içerisinden navet denilen iğne yardımıyla geçirilip, fileye özgü düğümler sayesinde küçük karelerin yan yana gelmesi ile oluşan bir tekniktir. Filenin üzeri kişinin zevkine uygun renkli ipliklerle, altın ve gümüş simlerle süslenerek çok zevkli çeşitli dekoratif örtüler ve süslemeler yapılmaktadır.

File İşi Uygulandığı Yerler

File işi; balık ağları, saç ve pazar filesi, futbol filesi olarak kullanılmaktayken günümüzde çeşitli dekoratif örtülerde, iç giyim süslemelerinde ve çeşitli aksesuarlarda uygulanmaktadır.

File İşi Desen Özelliği

File işi desenleri, genellikle geometrik özellikte olması dolayısıyla sivri ve keskin hatlardan oluşur. File danteli kare, dikdörtgen ve yuvarlak şekillerde örülerek üzeri, geometrik şekillerden oluşan röpriz iğneler, Antep işi ajurları ve İngiliz danteli ajur desenlerinden faydalanılarak süslenir.

Desen İçin Faydalanılan Kaynaklar

  • İşlenmiş örtüler
  • Kanava, goblen desenleri
  • Antep ajuru desenleri
  • Dantel örnekleri
  • Desen kitapları

Deseni Kumaşa Geçirme Yöntemleri

File işinde örülen file, kumaşın yerini alır. Milimetrik veya kareli kâğıda hazırlanan desen, gergef ile gerilen filenin üzerine işleme iplikleri ile uygulanır. Sayarak desen geçirme yöntemi kullanılır.

Desen Çiziminde Kullanılan Araç ve Gereçler: Milimetrik veya kareli kâğıt, Kurşun kalem, renkli kuru kalem, Desen örnekleri

File işi Tekniğinde Kullanılan İplikler: File örmede:  Koton,  Merserize,  Kuka,  Muline,  İpek,  Floş,  Altın ve gümüş simler kullanılır.

navetFile Yapımında Kullanılan Araçlar  File iğnesi(navet): Fileyi örmede kullanılan araçtır. Zorlanmadan, kolay file örebilmek için, file iğnesinin (navet) ince, uzun ve madeni olanı tercih edilmelidir.  Navet çubuğu (şiş, kalem vb.): Navet çubuğu, örülecek file genişliğine uygun genişlik ve uzunlukta olanı tercih edilmelidir.  Toplu iğne,  Gergef  İplik,  Dikiş iğnesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir