ÖRGÜ ÜRÜNLERİN BAKIMI VE KORUNMASI

orgu
Tarafından | 24 Nisan 2017

Tığ Örgü Ürünlerin Bakımı ve Korunması

Tığ örgü ürünler genellikle güneş almayan bir ortamda saklanır. Ara sıra temizlenip havalandırılır ve daha uzun süre zarar görmemesi sağlanır.

Tığ Örgü Ürünlerin Temizliğinin Yapılması

ingiliz danteliTığ örgüsünün yapıldığı ipliğin cinsine uygun olarak elde ya da makinede 30 derecede, sabun tozu, yün Şampuanı ile yıkanabilir. Suyu sızdırılıp asmadan havlu üzerinde kurutulmalıdır. Hassas örgüler kuru temizleme ile temizlenmelidir. İpliğin cinsine göre nemli veya kuru iken (pamuklu ise nemli, yün, sentetik ise kuru) tersinden itina ile ütülenmelidir. Temizlikte uygun malzeme kullanılmalıdır. Tığ işi dantellerin yıpranmadan temizlenmesi için ılık su dolu bir kavanoza doldurulup uygun deterjanı ekleyerek çalkalanması önerilir.

Korunması: Hassas tığ örgü ürünlerin kolay kirlenmemesi için özenli kullanılması gerekir.

Saklanması: Tığ örgüsü ürünleri mevsimine göre saklarken nemsiz bir ortamda, düzgünce yerleştirilip ya vakumlu poşetlere ya da hava alabilecek hurçlara konulmalıdır.

Şiş Örgü Ürünlerin Bakımı ve Korunması

Şiş örgü ürünler yüksek olmayan bir ısıda ve mümkün olduğunca elde temizlenmelidir. Dikkatli kullanım gerektirir. Kullanılan ipin özelliğine uygun saklama koşulları vardır ama genellikle güveye karşı naftalin kullanılır.

Şiş Örgü Ürünlerin Temizliğinin Yapılması

Şiş örgüsünün yapıldığı ipliğin cinsine uygun olarak elde ya da makinede 30 derecede, sabun tozu, yün şampuanı ile yıkanabilir. Suyu sızdırılıp asmadan havlu üzerinde kurutulmalıdır. Hassas örgüler kuru temizleme ile temizlenmelidir. İpliğin cinsine göre nemli veya kuru iken (pamuklu ise nemli, yün, sentetik ise kuru) tersinden itina ile hafif sıcaklıkta ütülenmelidir.Temizlikte uygun malzeme kullanılmalıdır.

Şiş Örgü Ürünlerin Korunması

sis orguŞiş örgüler genellikle yün iplerle yapılır. Yün örgülerin keçeleşmemesi için 30 dereceden fazla veya ipin yün oranına bağlı olarak makinede yıkanmaması gerekir. Buna çok dikkat edilmelidir. Keçeleşen yünlü ürünler gliserinli ılık suya batırılıp birkaç saat sonra çıkararak aynı sıcaklıktaki suyla durulanır. Örgü ürünlerin yıprandığında onarılabilmesi için kalan ipinden bir miktar saklanması önerilir. Hassas şiş örgü ürünlerin kolay kirlenmemesi için özenli kullanılması gerekir. Tüyleri dökülen Angora kazak naylon poşete konup 4-5 gün buzdolabında bekletilir. Artık tüyleri dökülmeyecektir. İlk olarak giyilen yünlü giysiler ilk yıkandığında hafif nemliyken buzdolabına konularak 24 saat bekletilirse tüylenmesi önlenebilir.Tüylenen örgülere şeffaf koli bandı yapıştırılıp hızla çekilirse tüyler temizlenecektir. Rengi solmuş siyah yünlüler ıspanağın haşlama suyuyla yıkanırsa renkleri canlanarak yeni gibi olacaktır.

Şiş Örgü Ürünlerin Saklanması

Şiş örgüsü ürünleri mevsimine göre saklarken nemsiz bir ortamda, düzgünce yerleştirilip ya vakumlu poşetlere ya da hava alabilecek hurçlara konulmalıdır. Yün örgüler arasına güvelenmemesi için top şeklindeki naftalinler yerleştirilmelidir.

Makrome Ürünlerin Bakımı ve Korunması

Makrome ürünlerde yapımında kullanılan malzemeye göre bakım ve korunma gerçekleştirilir. Makrome ipi kullanılırsa yıkanarak temizlenmesi sağlanır. Jüt kullanılmış ise silinerek temizlenmesi gerçekleştirilir. Güneş almayan bir ortamda zarar görmeyecek kutu veya poşetlerde saklanabilir.

Makrome Ürünlerin Temizliğinin Yapılması

Makrome ürünler; ılık su dolu bir küvete bastırılarak bulaşık veya çamaşır deterjanı katılmalı, birkaç saat bekletilerek ovuşturularak yıkanmalı ve durulanmalıdır. İpi boya veren cinsten ise bekletilmeden yıkanmalıdır. Süzdürülerek kendi halinde kurutulmalı, nemli iken püskülleri ve dokusu düzeltilmelidir.

Korunması: Pamuklu ve keten iplerde renklerinin solmaması için direkt güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Saklanması: Makrome ürünler, üzerine fazla baskı uygulanmayacak Şekilde poşetlerde veya karton kutularda saklanmalıdır.

Bitkisel Örgü Ürünlerin Bakımı ve Korunması

Bitkisel örücülükte genellikle sap ve dallar kullanılarak ürün oluşturulur.Kullanılan malzemeye bağlı olarak farklı temizleme teknikleri kullanılır. Bazı malzemeler yıkanabilmekte bazıları ise ıslanması halinde deforme olmaktadır. Fazla güneşte bırakılmamalıdır. Saklanırken ezilme ihtimaline karşı önlem alınmalıdır.

Bitkisel Örgü Ürünlerin Temizliğinin Yapılması

hasir orgu sapka

Hasır örgü şapka

Bitkisel örgü ürünler; dokulu, pürüzlü bir yüzeye sahip oldukları için diğer ürünlerden daha çok toz toplar. Bu ürünler; ılık, su dolu bir küvete bastırılarak bulaşık deterjanı katılmalı, rafya veya bitkisel lifler kısa sürede şişeceği için bekletilmeden sallanarak yıkanmalı ve durulanmalıdır. Şişmeyi önlemek için havlu ile kurulanmalı, gölgede sürekli elle düzeltilerek düzgün bir şekilde kuruması sağlanmalıdır.

Tuzlu suyla temizlenmesi de etkili olur. Yıkanması mümkün olmayan ürünler ise süte batırılmış süngerle silinip sonra temiz bir bezle durulanırsa ilk günlerdeki güzelliklerine kavuştukları görülür. Bambu eşyalar içine biraz çamaşır suyu ve birkaç damla amonyak katılmış sıcak suyla fırçalanır. Bir süngerle durulanır. Sonra keten yağına batırılmış bir bezle ovuşturulup parlatılır.

Hasır şapkalar fırçalanarak tozunu alınır. Beyaz veya açık renkli hasırlar, bir ölçek suya, yarım ölçek limon suyu konarak hazırlanan sıvıya batırılan fırçayla silinir. Temiz ve kuru bir bezle iyice kurulanır. Sonra gölge bir yerde kurutulur.

Korunması: Bitkisel örgü ürünler(kuruma ve kırılmalar olabileceği için), fazla toza ve güneşe maruz kalmayacak bir şekilde korunmalıdır.

Saklanması: Bitkisel örgü ürünler, üzerine baskı uygulanmayacak şekilde karton kutularda, kuru bir yerde saklanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir