ÖRME KUMAŞ ÇEŞİTLERİ

orme kumas cesitleri
Tarafından | 10 Mayıs 2016

Tekstil, Fransızca kökenli olup dokunmuş kumaş anlamına gelmektedir. Tekstil, elyafın elde edilmesinden tüketicinin istediği özelliklere sahip bir materyal haline gelinceye kadar geçirdiği aşamalarıyla ilgili bir terimdir.


Yuvarlak örme makineleri üretim hızını artırmak için silindirlerin çevresine iğnelerin dizilmesiyle oluşmuşlardır. Genellikle iplik sabit, iğneler hareketli prensiple çalışırlar. Örme dairesel bir düzlemde oluşur ve bir kumaş tüpü oluşturur. Silindirin çevresine sabit kamlar yerleştirilip, iğnelerin üzerinde yer aldığı silindir döndürülerek örgü örülür. Örülen örgü makinenin silindiri içinden aşağı doğru çekilir. İplikler sistemlere yukarıdan beslenir.

KUMAŞ ÇEŞİTLERİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN.

ÖRME KUMAŞLAR: SüpremİnterlokRibanaPike, Kaşkorse, 3 iplik2 iplik, Jakarlı interlok, Jakarlı Süprem, Kapitone, Ottoman, Krep, DoubleFace, Selanik,


Örme kumaşların bazılarının kısa özetleri aşağıdadır

SÜPREM: Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, nispeten ince kumaşlardır. Genellikle slip, atlet, fanila, t-shırt, iç çamaşırı yapımında kullanılır. Eğer bitim işlemleri doğru ve istenen şekilde yapılmadığında dönme olur.

İNTERLOK: Her iki yüzüde aynı görünümlü, sıkı bir yapıya sahip, daha  stabil kumaşlardır. Genellikle balıkçı sweat, bayan bluz, eşofman altı ve bebe grubunda kullanılır. Ribanaya göre daha düz bir ön yüzeye sahiptir.

RİBANA: Ön ve arka yüzü aynı görünümlü, enine olarak yüksek esneme kabiliyetine sahip lastik örgülü esnek kumaşlardır. Lycra kullanarak esnekliği ve geri toplama özelliği arttırılır. Genellikle yakalarda, kol ve etek ucunda, bayan ve erkek body üretiminde kullanılır.

KAŞKORSE: Ön ve arka yüzü aynı görünümlü, enine yüksek kabiliyetine sahip, ribanadan farklı olarak boyuna daha geniş çizgileri olan örme kumaşlardır. Genellikle bayan üst giyiminde kullanılır.Örgü karakteri olarak ribana ile aynıdır, tek farkı iğne çıkartılarak boyuna çizgiler belirginleştirilip kalınlaştırılır. Lycra kullanarak esnekliği ve geri toplama özelliği geliştirilir.

PİKE (LACOSTE): Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, ön yüzünde noktasal kabartılar ve çukurlar bulunan, arka yüzü petek görünümlü örme kumaşlardır. Genellikle polo yakalı t-shırtlerde, eşorfman ve bayan elbise yapımında kullanılır.

İKİ İPLİK: Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, ön yüzü süprem görünümlü , arka yüzünde ise genellikle kalın ve atlamalı iplikler görünen, nispeten kalın örme kumaşlardır.Şardonlu ve şardonsuz olarak genellikle sweat t-shırt, kapşonlu hırka, alt-üst eşofman yapımında kullanılır.

ÜÇ İPLİK: İki iplik ile aynı görünümlü olmakla beraber, daha tok ve kalın bir yapıya sahiptir.Şardonlu ve şardonsuz olarak genellikle iki iplik aynı  kullanım alanlarına sahiptir.

SELANİK: Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, arka yüzü interlok, ön yüzü ise kısmen ribana görünümlü örme kumaşlardır. Örgü yapısı itibariyle interlok ayarlarında örülür. Genellikle kalın yapıları dolayısıyla dolgun ve tok kumaşlar olup, dış giyimde, sweat, hırka yapımında kullanılır.

HAVLU: Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, ön yüzü süprem, arka yüzü havlu bir yapıya sahiptir. Genellikle bebe giyiminde sweat ve nadiren  pantolon yapımında kullanılır. Yumuşak ve emici, dolgun yapısından dolayı tercih edilir.

FİLE KUMAŞLAR: Çeşitli büyüklüklerde delikli bir görünüme sahip örme kumaşlardır. Genellikle bayan üst giyiminde, bluz, gömlek, astar, ve garni olarak kullanılır. Son zamanlarda erkek giyiminde de ön plana çıkmaya başlamıştır.

POLAR: Bakıldığında örgüsü tam olarak belli olmayan, havlu kumaş zeminine uygulanan bir takım işlemlerle  her iki tarafıda tüylendiren, yumuşak, dolgun, sıcaklık hisi veren örme kumaşlardır. Genellikle; sweat, hırka, mont, kaban astarı olarak kullanılır. Bebe giyiminde, fazlasıyla tercih edilen bir kumaş cinsidir.

ÖRME KUMAŞ ÇEŞİTLERİ” için 1 görüş

  1. Canan

    Merhaba
    Teşekkürler çok güzel anlatmışsınız videonuzda.
    Benim kendi tasarladığım desenlerim var bu desenleri satıyorum. Sizin yada tanıdığınız örme makinası olan veya ilgilenir misiniz ve bu desenlerden örme kumaş istesem metresi ne kadara bana kaça mal olur
    Teşekkürler
    Canan Bökö
    Facebook.com/Canan Bökö

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir