ROTASYON BASKI TEKNİĞİ

rotasyon
Tarafından | 17 Ekim 2016

Rotasyon Baskı Yöntemi Nedir?

Rotasyon baskı, uzun metraj baskılarda en avantajlı baskı tekniğidir.

Bu yöntemde, basılacak kumaş geniş bir kauçuk bant üzerinde sürekli olarak dönen baskı silindirlerinin altından geçer. Makine parkı ve ilk yatırım maliyeti olarak en pahalı baskı tekniğidir. Üretim hızı rulo ve düz şablonlu film-druck baskıdan daha yüksektir. Günümüzde ulaşılan maksimum hız, teorik olarak 90m/dakika, pratik olarak 40-50m/dk.’dır. bu rakam; kumaş kalınlığına, basılacak desene, işlem hızına, makine çeşidine ve ustanın tecrübesine göre değişir. Fabrikalardan alınan bilgilere göre saatteki üretimi 2400-3000 metre arasındadır.

İşlem kabaca şöyledir: Basılacak kumaş, girişte açıcılar ve kenar kılavuzları yardımıyla düzgün bir şekilde baskı bölümüne sevkedilir ve bu ikinci bölümde ilk olarak sonsuz blankete yapıştırılır. Makinelerin giriş bölümlerinde daha temiz ve net baskıların sağlanabilmesi amacı ile baskı yapılacak yüz, vakumlu temizleyiciler ve/veya fırçalama üniteleri ile temizlenir. Rotasyon desen şablonlarının basacak kısımlarında delikler bulunur, basmayacak kısımları ise lakla kapatılmıştır.

rotasyon

Rotasyon baskı makinesi

Baskı patı, bir pompa ile şablon içine verilir ve rakleler yardımıyla şablondaki delik yerlerden kumaşa akatarılır. Genelde, kauçuk veya çelik lame ya da silindir şeklinde magnetik çubuk rakleler kullanılır. Şablona verilen boya patının seviyesi, özel elektrikli veya optik bir sistemle kontrol edilir.

Rotasyon baskı yönteminde yan yana iki ayrı kumaş basılabilmektedir.

Rotasyon Baskının Avantajları

Rotasyon baskı yöntemi diğer baskı yöntemleri ile karşılaştırlıdığında avantajlarının daha fazla olduğu görülmektedir. Bu nedenle son yirmi beş yılda en fazla kullanılan baskı tekniği haline gelmiştir.

  • Üretim hızı çok yüksektir. İşlem devamlı olarak hareket eder. Film-druck baskının 2-3 katı üretim gerçekleştirilebilir.
  • Rulo baskıda görülen boya ezilmesi, rakle çizgileri, renk sararması ve renk kirlenmesi gibi hatalar bu yöntemde oluşmaz.
  • Hazırlık, renk ve desen değiştirme süreleri rulo baskıya nazaran daha kısadır. Film-druck baskıdan uzundur.
  • Film-druck baskıda çok güç olan çözgü yönündeki şerit desenler, rotasyon baskı makinesinde rahatlıkla yapılabilir.
  • Baskı eni 3,20 metre ya da daha geniş olabilir. İki dar kumaş yan yana basılabilir(film-druck baskıda da olduğu gibi).

Rotasyon Baskının Dezavantajları

Rotasyon şablonları mekanik etkilerle kolayca yırtılabilirler. Baskı sırasında herhangi bir zarara uğramışlarsa, desen sökülmesi ile en fazla 2-3 kez kullanılabilirler.

  • Düz film baskıdaki gibi çok büyük raportlu desenler basılamaz, fakat aynı makinede farklı enlerdeki şablonlarla çalışılabilir. Raport büyüklüğü şablon çevresine bağlıdır. Çok büyük desenler özel ve komplike konstrüksiyonlar gerektirir.
  • Yatırım giderleri yüksektir. Türkiye’de üretilememektedir.
  • Makine ayar filtresi fazla olduğu için, ancak aynı desenlerden yüksek metrajlarda uygulanabilir. Küçük partiler için uygun değildir.
  • Yer gereksinimi rulo baskı makinelerinden fazla, film-druck baskı makinelerinden düşüktür.
  • Şablon hazırlama maliyeti film-druck baskıdan yüksektir.
  • Tüp kumaşların baskısı için kullanılamazlar. Ancak, açık en kumaşlar için uygundur.
  • Şablon yıkama için özel makine gerekir.

Rotasyon baskı hakkındaki sorularınızı yorum kısmından yazabilirsiniz.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir