SAĞLIĞA ZARARLI KUMAŞLAR

zararli kumaslar
Tarafından | 28 Kasım 2016

Kumaşlar yalnızca giyimde değil günlük hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkıyor. Nevresimlerde, mobilya ve arabalarımızdaki döşemelerde kadar günlük yaşantının her alanında kumaşlarla iç içeyiz. Buna rağmen çok azımız seçilen kumaş türünün sağlığımız için önemli olduğunun farkındayız. Kumaşlar hakkında yapılan araştırmalar sentetik ve yeni teknoloji ürünü kumaşlardan uzak durulması gerektiğini; geleneksel, sünnete uygun kumaşların tercih edilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Dolabınızda naylon, polyester, akrilik adına ne varsa terk edip; pamuk, keten, yün, ipek, kaşmir gibi doğal kumaşlar kullanmanızı öneriyoruz.

Kumaşların Gelişimi

Geçmişte insanlar doğal liflerden yapılan yün, kaşmir, pamuk, ipek, keten ve kenevir gibi kumaşları kullanırdı. Fakat bugünkü giyim mağazalarına göz atarsanız suni ipek, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik kumaşlardan başka bir ürün bulamazsınız. Sunulan ürünler leke tutmayan, kırışmayan, nanoteknoloji ile üretilen suni kumaşlardan öteye gitmiyor ne yazık ki.

Kumaşların yeni teknolojilerle üretilmesi işleri kolaylaştırıyor gibi görünse de sağlığımızı tehlikeye attığı da bir gerçek. Unutmayın kimyasal işlem görmüş doğal veya sentetik her türlü kumaş, cilt yoluyla vücudunuza nüfuz ediyor. Özellikle parlak renkli, plastik baskılı kıyafetler sadece yetişkinlerin değil çocukların da sağlığını etkiliyor.

akustik kms

Petrokimya ürünü kumaşlar teri emmez ve cilde uzun süre temas ettiğinde rahatsızlık verir

Sağlığa Zararlı 6 Kumaş Türü

Giyim, nevresim veya kumaş kaplı mobilyalar alırken ürünlerin etiketlerini mutlaka kontrol edin. Kumaşların ham maddelerini öğrenmeniz zararlı olanlardan uzak durmanıza, bilinçli seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.

  1. Polyester: Satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, polyester iç çamaşırlarının sperm sayısı ve hareketliliğinde düşüşlere sebep olduğunu göstermiştir. Benzer çalışmalar insanlar ve fareler üzerinde de yapılmıştır. Polyester sentetik yapısı itibariyle, çok güçlü bir elektrostatik potansiyel üretir. Yapılan bir diğer araştırmada hamileliği normal devam eden 5 ile 7 arasında köpeğe %100 polyester kıyafetler giydirilmiştir. Ve araştırmanın ilk ayı içerisinde bu köpeklerden ikisinin elektrostatik enerjilerinin aşırı artması sonucu progesteron oranlarında aşırı düşüş nedeniyle ani düşük yaptıkları görülmüştür.
  2. Akrilik: Bu kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılır. Akrilik ipliklerle dokunmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve  gribal enfeksiyonlara sebep olabilir. Daha da ötesi, polimerler plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.
  3. Rayon: Geri dönüştürülmüş odun hamurudur. Düzenli yıkama ve giyinmeye karşı dirençli olması için kostik soda, amonyak, aseton ve sülfürik asit ile işlem görmüştür.
  4. Asetat ve triasetat: Selüloz denen ağaç liflerinden yapılır ve son ürün oluşturmak için geniş bir kimyasal işleme tabi tutulur.
  5. Naylon (Polyamid) : Petrolden yapılır, kalıcı ve zararlı olabilen kimyasallar ile işlenir.
  6. Leke tutmaz, ütü gerektirmez, buruşmaz, güve kovucu her şey.  Leke tutmaz ve buruşmaz kumaşların çoğu teflon gibi florlanmış kimyasallar ile işlenir.

Modern Kumaşlar

Unutmayın! Doğal olanlar da dâhil birçok kumaş;

  • Deterjanlar,
  • Petrokimyasal boyalar,
  • Çekmeyi önlemek için formaldehit,
  • Uçucu organik bileşenler,
  • Dioksin üreten ağartıcı,
  • Kimyasal yumuşatıcılar içeren önemli bir işleme tabii tutulur.

Bu kimyasallar insan bedeni için zehirlidir, ağır metaller içerir ve çevreyi kirletirler.

Ne Yapmalıyız?

1. İyi Kumaşlar Seçin: Kimyasallara karşı duyarlı iseniz ya da çevrenizi sağlıklı kumaşlarla donatmak istiyorsanız kumaş seçimi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bugün ulaşabileceğiniz doğal kumaşlardan bazıları şunlar;

Günümüzde ne yazık ki organik kumaşlar da az da olsa işlenebiliyor. Yine de sentetik kumaşlara oranla daha sağlıklı seçenek olan doğal kumaşları kullanmanızı öneriyoruz. Üstelik mümkün olduğunca renksiz kumaşlar tercih etmekte fayda var, özellikle iç çamaşırlarında…

Doğal kumaşlar maddi açıdan biraz külfetli görünebilir. Ancak iyi kumaşa ve kıyafetlere harcadığınız her kuruşu geleceğe dair kıymetli bir yatırım olarak görebilir, kıyafetlerinizi uzun ömürlü kullanabilmek için özen gösterebilirsiniz. Teknolojinin hızla ilerlemesi doğal ürün seçeneklerini kısıtlarken bu tür yatırımlar ileri dönemlerde siz ve sevdikleriniz için sahrada su gibi kıymetli olacaktır.

2. Doğru Yöntemlerle Temizleyin: Kumaşların sağlığınıza zarar vermemesi için bir diğer önemli faktör temizleme yönteminizdir.

  • Mümkün olduğunca kuru temizlemeden kaçının,
  • Çamaşırlarınızı doğaya ve size zarar vermeyen doğal temizleyicilerle yıkayın.

Organik gıda, saf su, doğal ve organik giysiler bir araya gelerek refah düzeyinizi artırabilir; daha sağlıklı bir hayata sahip olmanızı sağlayabilirler. Kullandığımız zehirli(zararlı) maddeleri hayatımızdan çıkarmak ilk bakışta çok bunaltıcı ve zor görünebilir ama her değişiklik gibi bu da adım adım başarılabilir. Zamanla hayatınızdaki ve çevrenizdeki değişimi göreceksiniz. Dünyadaki değişimler hayatınızda yaptığınız küçük değişikliklerle başlar.
lyocell kumas 1

SAĞLIĞA ZARARLI KUMAŞLAR” için 66 görüş

  1. Salih

    Çok teşekkür ederim bu konuyu hiç düşünmemiştim bana yardımcı oldunuz çok sağolun

    Yanıtla
      1. hasan

        polyester ürünler o vakit neden daha pahalı mesela boyner 600 tl polyester montlar bakın indirim yaptık diyorlar ama indirim değil bindrim var

        Yanıtla
        1. Halis Yazar

          Polyester ürünlerin en sık kullanıldığı alan dış giyimdir, mont pardesü yağmurluk gibi ürünlerde naylon ve polyester kullanımı çok olduğu için marka değeri yüksek ürünler haliyle daha pahalıdır. Bir ürünün kalitesini sadece kullanılan elyafla anlamak mümkün değildir. Polyester lifinin de kaliteli ve düşük kaliteli olanları vardır.

          Yanıtla
      2. sahra

        colombia nortface decathlon fabrika Markalar
        Fabrika
        Limon Company
        Network
        U.S. Polo Assn.
        Pierre Cardin
        Jack Jones
        Altinyildiz Classics
        North of Navy
        Avva
        Cotton Bar
        Beymen Business
        Mavi
        Levi’S
        George Hogg vb. ünlü markalar ürünler istisnasız hepsi polyester ürünler fiyatlarına bakın çok yüksek neden

        Yanıtla
        1. Halis Yazar

          Burada belirttiğiniz markaların neredeyse tamamı kalite standartları yüksek markalar dolayısıyla ürünleri de piyasadaki diğer markalara göre daha pahalı, Bir markanın fiyatlarını kullandığı liflere göre belirleyemeyiz. Markanın reklam giderleri, mağaza kiraları, çalışma şartları ve kalite standartları yüksek olduğu için sattığı ürünlerin de daha pahalı olması normaldir.
          Az önce de belirttiğim gibi polyester ürünlerin de kaliteli ve düşük kaliteli olanları vardır. Bir pantolonun kalıbı/dikimi/ütüsü/paketlemesi hatta mağaza standındaki yeri bile fiyatını etkilemektedir.

          Yanıtla
    1. Bruhhh

      Bir sorum olacak polyamid zararlı mıdır
      vede
      yüzde 87 polyamid yüzde 13 elastan olan bir deniz şortu giyilir mi.
      Erkeklerde ne gibi sorunlara yol açar

      Yanıtla
      1. Halis Yazar

        Deniz şortları için en ideal karışım budur, polyamid ve lycra/elastan ise güvenle giyebilirsiniz.

        Yanıtla
  2. Ferat

    Gerçekten çok doğru ve mantıklı bilgiler tşk , polyesterli bir sürü elbisem var ve giydiğimde dışarda gerçekten rahatsız ediyorlar beni terleme kaşıntı vs. :/

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Sadece cilde uzun süre temasından kaçınmalıyız, diğer liflerle kullanılan polyester elyaf aldığınız ürüne sağlamlık ve kalite katar.

      Yanıtla
  3. Elif Toksöz

    %65 pamuk, %32 polyester olan bir pantolon içerindeki yüksek oranlı pamuk sayesinde kullanılabilir mi?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Pamuk ile birlikte kullanılan polyester rahatsız etmez aksine faydası bile vardır. Aldığınız ürünün kaliteli ve uzun ömürlü olmasını sağlar.

      Yanıtla
  4. Oğulcan

    Teşekkürler bilgilendirmeleriniz için.
    %50 Yün %40 Polyester %10 Akrilik özellikleri olan bir takım elbise aldım. Zararlı diyebilir miyiz?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Kesiklikle değil.!

      Burada sağlığa zararlı kumaşlardaki ana fikir cilde temasıyla alakalı olması. Alacağınız ceket, mont, kaban gibi ürünlerde elbette polyester, akrilik ve naylon gibi sentetik elyaflar kullanılmalı, bu elyafların sağlam ve su geçirmez olması gibi özellikleri var.

      Bir kumaşın sağlığa zararlı olduğu durumlar cilde direk teması durumudur.

      Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Bir gömleğe göre polyester oranı oldukça fazla, eğer kışlık bir gömlek ise soğuktan terleme fazla olmayacağı için idare eder fakat, günlük giyim için alınan gömlek ise %100 pamuk ya da çok yüksek oranlarda pamuk, keten gibi doğal elyafların olması polyester oranının ise %10 u geçmemesi iyi olur.

      Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Likralı ürünler esnektir, likra dediğmiz iplik esnek bir filamenttir. Pamuk, viskon, polyester gibi ipliklerle beraber kullanılabilir. Kumaşlara esneklik katar, aldığınız ürünün yıkama talimatında kullanılan malzemeleri görebilirsiniz.

      Yanıtla
  5. cansu

    Öncelikle çok güzel bir konuda çok bilgilendirici olan bu yazı için teşekkür ederim. Modal kumaş sağlıklı mıdır. Genelde pamukla karıştırıldığını görüyorum. Tercih etmeli miyiz?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Cansu hanım,
      Modal lifi de tıpkı pamuk gibi doğal bir liftir, hammaddesi kayın ağacıdır. Gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

      Yanıtla
  6. Şans

    Selam. Hamile taytları %92 Polyamid %8 Elastan içeriyor. Polyamid den dolayı zararlı değil mi?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Selamlar,
      Polyamid sentetik elyaflar içinde en zararsız olanıdır, Bu gruptaki diğer elyaflar olan akrilik, polyester gibi liflere göre Polyamidi tercih edebilirsiniz. Taytlık en iyi elyaf diyebiliriz.

      Yanıtla
    2. Meltem

      Merhaba.maviden kazak almayı düşünüyorum.akrilikten oluşuyor.yüzde 10 polytester.Altına pamuklu badi giyiyorum .sizce zararlı olur mu.

      Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Kenan bey,
      Öncelikle şunu belirteyim; melanj bir kumaş türü değildir bir renk türünü ifade etmekte kullanılır. Melanj renkteki bir kumaş doğal elyaf olan pamuktan da üretilebilir aksine yapay elyaflardan biri de olabilir. O yüzden aldığınız ürünün öncelikle iç kenar kısmındaki yıkama talimatına göz atmalısınız. Orada yazan karışımlara göre tekrar araştırmalısınız.
      Melanj ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz. https://tekstilbilgi.net/melanj-iplik-kumas-nedir.html

      Yanıtla
  7. Cem

    Merhaba Halis Bey. Bir palto almak istiyorum ve özellikleri şöyle:

    DIŞ: %61 Yün %39 Polyester, ASTAR: %52 Polyester %48 visl.oz, DOLGU: %100 Polyester.

    Ne düşünürsünüz?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhabalar
      Oldukça ideal bir palto kumaşı karışımıdır, yün ile polyester karışımlı kumaşlar kaliteli olur. Tavsiye ederim.

      Yanıtla
        1. Halis Yazar

          Yün oranı yüksek ve polyester ile takviyeli bir kumaş ısı ve soğuk geçirgenliğini en az düzeye indirir, dışardan soğuk havayı içerden sıcağın çıkmasını engeller. Oldukça sıcak tutar ve terletme yapmaz.

          Yanıtla
  8. Hilal

    Merhabalar Halis bey,

    %57 akrilik %43 polyamid bir kışlık kazak almıştım. Zararlı mıdır?

    Çok teşekkürler şimdiden.

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Hilal hanım
      Akrilik ve Polyamid ikisi de yapay(sentetik) elyaftır. Uzun süre cilde temasından kaçınmak her zaman iyidir ancak soğuk kış günlerinde kazağın altına atlet giyildiğinde rahatsızlık vermez. Bir pamuklu ve yünlü kazak gibi olmasa da %100 akrilik bir kazaktan daha iyidir.

      Yanıtla
  9. Tulay

    Merhaba,

    Biliyorsunuz artık hurçlar,dolap içi düzenleyici kutular vs. hep sentetik elyaflardan yapılıyor (nonwoven tela kumaşlar)
    ve bunları evlerimizde kullanıyoruz. Muhtemelen giysilerimize temas ederek çapraz bulaşmaya neden oluyor.Peki bunları kullanmak ne derece risklidir?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Tülay hanım
      Sizin de dediğiniz gibi birçok ev eşyasında kullanılan tekstil malzemeleri ekseriyetle sentetik elyaflardan oluşmakta, tekstil sanayisinde bir ürünün üretimi, kullanım kolaylığı ve sağlamlığı açısından düşünüldüğünde ortaya en basit yol olarak polyester gibi yapay elyaflar çıkmakta. Bu durumun kullanıcı açısından zararları olduğu gibi faydaları da olmaktadır. Örneğin pamuk ile polyesteri karşılaştırdığımızda dolap içi düzenleyici ya da hurç gibi eşyalarda pamuk içerikli bir kumaş kullanılırsa polyester ya da karışımlı bir kumaştan daha zayıf olacaktır, ayrıca maliyeti de daha yüksek olacaktır. Bu yüzden aldığımız ürünlerin sadece içeriğine bakmak yerine üretim koşulları ve marka kalitesine de bakmalıyız. Bugün ucuza üretilen bir pamuklu kumaşa bile yapılan bitim işlemlerinde kullanılan kimyasallar insan sağlığı için oldukça zararlı olabilmektedir. Tanıdığımız ve bildiğimiz markaları tercih ettiğimizde bu tür ürünlerin insanlara absorbe edemeyeceği bir zarar vereceğini düşünmüyorum.

      Yanıtla
  10. Tulay

    En çok da içindekilerin hava alabiliyor olması ve tabi ki bu kumaşların leke tutmaması, hızlı kuruması biz kadınların tercih sebebi oluyor.Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  11. esma sarı

    merhabalar öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.Kumaş araştırırken farkındalık oluşturdunuz sağoloun.Poliviskon kumaşlı marka bir kaban beğendim.Değerlendirme yaparsanız memnun olurum.

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Esma hanım

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz, yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.
      Kabanınız için yorum olarak; Poliviskon bir kaban demişsiniz, bu kumaş karışımı dış giyimde, pantolon ve takım elbiselerde çok sıkça kullanılmaktadır. Polyester ve Viskon karışımlı bir kumaş olduğu anlamına gelmektedir.
      Polyviskon kabanlar orta kalitedir kötü değil ancak sıcak ve soğuk geçirgenliği bakımından yün karışımlı olanları tavsiye ediyoruz. Her kumaşın kendisine göre bazı olumlu/olumsuz yönleri var, polyviskon kabanların üretim kalitesine göre çok iyisi de var kötüsü de, siz ziyaretçilerimize altını çizerek belirtelim ki aldığınız üründe marka çok önemli, iyi bir markanın kalite standardı ve bazı testleri olur. Bu testlerde kumaşlar her türlü dış etmenlere tabi tutulur ve ona göre bir yol izlenir.
      Şimdilik bu kadar
      Detaylı bilgi için Polyviskon kumaş nedir yazımıza bakabilirsiniz.
      İyi günlerde kullanın 🙂

      Yanıtla
  12. Ebru Bektaşoğlu

    Merhabalar ?

    Kıyafet kumaşları ve malzemeleri hakkında hazırlamış olduğunuz faydalı yazınız için teşekkür ederim. ? İzninizle, kumaş seçimiyle ilgili blog yazımı ben de sizlerle paylaşmak

    Keyifli okumalar dilerim.

    Yanıtla
  13. Şehnaz Mutlu

    Merhaba Halis Bey,

    Sizin verdiğiniz bilgiler ışığında artık kıyafet seçimlerimizde kumaş tipi bizim için çok önemli bir duruma geldi. Kızım için Organik pamuklu çorap araştırırken bir bambu çorap markasına denk geldim, doğal diye satılan ürünün açıklamasında 80% Viscose (Bambu), 18% Polyamide, 2% Elastane yazıyor. İçinde Polyamid ve Elastan olması sıkıntılı gibi duruyor, sizin yorumunuz nasıl olur. Bu arada hala spor ayakabı ile giymek için organik pamuklu patik tipi çorap arayışım devam ediyor. Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhabalar Şehnaz hanım

      Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
      Organik pamuk çoraplar kızınız için en iyi seçim olacaktır ancak yetişkinler için önermiyoruz. Gün içinde hayat temposuyla koşturmaca derken ayaklarımızda terleme, koku gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir bu yüzden bambu ile örülmüş, lastikli kısmı polyamid ve elastan olan çoraplar tavsiye ederiz. Bu tür çoraplar hem daha hesaplı hem daha konforlu olacaktır, ayrıca kötü koku ve terlemeyi önleyici bir elyaf olan bambu çoraplar birinci tercihiniz olsun.
      Sandığınız gibi polyamid ve elastan lifler çorabın lastikli kısmını oluşturur ve en iyi malzemedir. Çocuklarınızda ise Organik pamuk ve az miktarda elastanlı çorapları kullanmaya devam edebilirsiniz.
      Hoşçakalın

      Yanıtla
  14. Aysun

    Merhaba varis corabı %70polyamıde %30elestane kafam karıstı saglıksızmı

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Aysun hanım
      Bazı tıbbi tekstil malzemelerinde mecburen sentetik elyaflar kullanılmak zorundadır, bunlardan birisi de varis çoraplarıdır.
      Almış olduğunuz varis çorabı mutlaka bazı işlemlerden geçmiş ve sizin için sağlıklı bir hale getirilmiştir.
      Hiç kafanız karışmasın gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  15. Yucel

    İyi günler . Post peluş halı almak istiyorum ama hep %100akrilik. Hali olarak bu akrilik kumaşın bize zarari çok olur mu kansorejenlik açısından? Nasıl halı tercih etmeliyiz ?

    Yanıtla
  16. Nuray

    Merhaba Halis Bey,
    İç çamaşırı alımında %100 pamuklu ürünler tercih edildiğinde kısa süre içinde kumaşlar kendini bırakıyor ve gevşiyor. Bu konu ile ilgili olarak nasıl bir karışım hem sağlıklı hem de uzun ömürlü olur. Şimdiden teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhabalar

      Özellikle iç çamaşırlarında kullanılan tekstil lifi olan pamuğun, sıkça yıkanan ürünlerde kendini saldığı bilinir. Bu durum sadece iç çamaşırlarında olmamakla birlikte 10. yıkamadan sonra bütün pamuklu kumaşlarda (%100 pamuk) meydana gelmektedir. Bu durum kullanılan pamuğun kalitesine göre (penye/karde/oe pamuk) farklılık gösterebilir.

      Elbette sağlıklı doğal bir elyaf olan pamuğu tercih ettiğimiz iç çamaşırlarında salma gibi durumların hemen meydana gelmemesi için az miktarda likralı ürünler tercih etmeliyiz. Pamuk+Likra karışımlı kumaşlar tercih ettiğimizde elastomer bir lif olan likra kumaşı toplar ve salmayı en aza indirir.

      Ayrıca yıkama derecelerine de dikkat etmeniz çamaşırlarınızın ömrü için çok önemlidir.

      Yanıtla
  17. tayfun

    merhaba kot pantolon aldım yüzde seksen yedi polyester yüzde on iki pamuk yüzde iki elestan bu pantolon zararlımıdır

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Tayfun bey

      Kot pantolon için oldukça kötü bir karışım bu, polyester oranı çok yüksek olan kot pantolonlar dar kesim ise vücuda yapışır ve kaşıntı, terleme yapar.

      Yanıtla
  18. Madina

    Ozellille saten geceliklerde, dantelli ic giyimde cok fazla polyester var, nerdeyse yok diyecek kadar az, sutyenlerde de polyamid var genelde, iyi markalarda bile var, nasil secim yapabilirz?

    Yanıtla
  19. Nilgun

    %100 akrilik hem de zara marka şal/atkı dokusu ve rengi çok güzel gerçekten tereddüte düşüyoruz ….gerci kaban üzerine alıyoruz ama ..sizce ne yapmalı teşekkürler

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Nilgün hanım
      Alacağınız ürünün doğrudan cilde teması yoksa ve kaliteli marka ise kullanmanızda bir sakınca görmüyoruz.

      Yanıtla
  20. Serdar

    yüzde elli yün yüzde elli akrilik fermuarlı triko zararı varmıdır?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Serdar bey merhaba,

      Aldığınız ürünlere sadece içerik olarak bakmayın, markanın da çok önemi var. Kötü bir markanın yün trikosundan iyi bir markanın %50 acr %50 wo trikosunu tercih etmeliyiz. Unutmayalım ki doğal elyaflarla üretilmiş bir çok kumaşta da kimyasal bitim işlemleri var ve kalite standartları çok önemli.

      Sorunuza yüzeysel bir cevap vermek gerekirse, orta halli bir ürün diyebiliriz.

      Yanıtla
      1. Serdar

        Kaliteli bir markadan aldım gömleğin üstüne giyiyorum, bir sorum daha olacak bu ürünü makinede yıkayabilirmiyim çekme yaparmı?

        Yanıtla
  21. Serdar

    yüzde elli yün yüzde elli akrilik olan trikoyu makinede yıkayabilirmiyiz çekme yaparmı?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Aldığınız ürünün iç kısmında (yan) yıkama talimatına bakınız. Uygun sıcaklıkta ve şekilde yıkandığında çekme yapmayacaktır.

      Yanıtla
  22. Madina

    Merhaba. Saten gecelik ve pijamalir etiketinde 100% polyester yaziyor, en iyi markalarda bile gordum. Saten ipek degil mi? Bir de saten ipek diye pazarlamaya çalışıyorlar, cildim hassas oldugu icin dikkat ediyorum, etiketine bakiyorum 100% polyester, artik 100% saten nerden bulacagimi bilmiyorum?

    Yanıtla
  23. B.

    Halis Bey merhaba
    Mayo alacaktım, çok beğendiğim mayo %100 polyester olunca araştırma ihtiyacı duydum. Diğer birçok mayo %80 Polyamid ve %20 Elastan. Güneşleneceğimi ve mayodaki kimyasalların direk tenime geçeceğini düşününce bu durum korkunç geliyor. Polyester daha mı zararlı sizce?

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhabalar

      Mayo gibi sıvı ile temaslı ürünlerde %100 polyester önermiyoruz. Öncelikle marka diyoruz ve piyasadaki ucuz ürünlerin etiketine dahi güven olmuyor daha sonra Polyamid ve Elastan karışımlı ürünler tavsiye ediyoruz.

      Yanıtla
  24. Zuhal

    Merhaba, aşırı faydalı olan bu içerik için çok teşekkür ederim. Diğer yazılarınızı da takipteyim. 🙂 Ben direkt cilt ile temas eden örgü ürünler yapıyorum. O yüzden sürekli doğal olan ip arayışında oluyorum. Hatta organik /sertifikalı olan ipleri tercih ediyorum. İp içeriklerinde az miktarda da olsa (%10 gibi) sentetik olan (akrilik, polyester, polyamid vb ) hiçbir ipi kullanmamaya karar vermiştim. Soru ve yorumları okuyunca acaba çok mu katı ilerliyorum diye düşündüm. Sizce pamuğa veya yüne az miktarda karıştırılan sentetik içeriklerini de kullansam sağlık açısından riskli ne olur? Yoksa böyle %100 pamuk,yün iplerle devam mı etmeliyim? Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim. 🙂

    Yanıtla
  25. Mus Tur

    Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederiz Peki poliüretan zararlı mıdır sağlığa?

    Yanıtla
  26. Mert

    Merhaba, geri dönüştürülmüş pamuktan imal edilen kıyafetler insan sağlığına zararlı mıdır?

    Yanıtla
  27. mustafa dilek

    Bebeğimiz için mont almak istiyoruz. Ama ürünlerin yüzde doksanı polyester veya polyamid yada bunların karışımından oluşmakta. Bebeğimize bu tarz ürünleri giydirmek istemiyoruz, henüz pamuk harici birşey kullanmadık. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Bebekler için sağlıklı bir mont kumaşı nasıl olmalıdır?

    Yanıtla
  28. Ati

    İyi gunler.
    Dün hırka örmek için %100 pamuk dıye aldığım pamuk ipliğin,, %100 RECYLED PAMUK ve AMUGURIMI yazdıgını sonra gördüm..Almış bulundum..Bu geri dönüştürülmüş ipi ,çocuga ya da kendımıze hırka örmede, giyimde kullanmak dogru olurmu,öneriniz nedir? Cok tesekkurler iyi çalısmalar

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir