(RIB.)KAŞKORSE KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

kaşkorse
Tarafından | 24 Şubat 2016

Kaşkorse; Çift plakalı örme makinelerinde her iki iğne yatağındaki üç iğneden birinin iptal edilmesi ile yapılan RR örgü çeşididir. Bir çeşit ribana örgü çeşididir. Enine yönde elastik olduğu için bant, kenar, kazak, bayan giyimi vs. yerlerde kullanılır.

Vücudu saran bir yapısı vardır, Genellikle sonbahar ve kışlık giysilerde kullanılır, çok ince ipliklerle örülmediği sürece iç göstermez. Kışlık giysilerde kullanıldığı için terletme yapmaz.

Kaşkorse olarak bilinen bu kumaşın ön ve arka yüzünde belirgin fitiller vardır. Çift plakalı yuvarlak örme makinesinde üretilmiştir. Çok iyi esneme özelliği vardır, bu yüzden lastik örgüde denir. Kumaşın her iki yüzü de ön yüz olarak kullanılabilir. Genellikle bayan iç ve dış giyiminde tercih edilirler.

Milenyum kaşkorse kumaşlar 30/2 ve 30/1 genellikle pamuk ve viskon iplikler kullanılarak örülen 2×1 ve 2×2 gibi ince raporlu kaşkorse kumaşların genel adıdır.

milenyum kaşkorse

Milenyum kaşkorse örneği

Kaşkorse kumaş nedir? Kaşkorse kumaş yazlık mı? Kaşkorse kumaş özellikleri gibi soruların cevabını sizlerle paylaşacağız.

Kaşkorse Kumaş Örnekleri

Ribana örgü, RR örme yüzeyine sahiptir. RR örme kumaş yüzü sağ ilmek (R), tersi sağ ilmek (R) görünümlüdür. Kumaşın iki yüzü de aynı görünmektedir. RR yüzeyler boyuna ilmek sırası bir sıra R ilmek, bir sıra L ilmek olarak oluşur. L İlmek sıraları R ilmek sıralarının sıkışması ile yüzeyde görünmez ancak gererek açıldığında görülmektedir.

Ribana (kaşkorse) örgü, çift plakalı makinelerde üretilen iki temel örgü yüzeyinden biridir. Üst giyim eşyalarının yaka, etek, kol uçları ve eşofman altı paçaları için aranan esnekliği vermektedir. Günümüze dek ağırlıklı olarak iç çamaşırı imalatında kullanılan ribana kumaşlar günümüzde üst giyim eşyalarında da sıkça kullanılmaktadır. Aksesuar olarak kullanılacakları zaman da genellikle elastik iplikli (likralı) olarak örülmektedirler. Böylece esneklikleri daha da artmaktadır. Ribana kumaşlarda genelde dönme ve kenar kıvrılması olmamaktadır. Ancak elastik iplikle örüldüklerinde kenar kıvrılması görülmektedir. Bununla birlikte bütünüyle ilmeklerde oluşan yapıları vardır. Süprem kumaştan daha kalındırlar. Ön yüzey görüntüleri ile arka yüzey görüntüleri birbirlerinin aynısıdır.

Raporlu kaşkorse; birbirinden farklı boyutlarda dikine çizgili raporlara sahip olan kaşkorse kumaşlardır.

Kaşkorse On Arka Gorunum e1479204391108

Kaşkorse örgü ön ve arka yüzü

Ribana (Kaşkorse) kumaşların genel özellikleri maddeler halinde ele alırsak

  • Ters L ve yüz R ilmeklerin sayısı eşit ise kumaşın ön ve arka yüzünde aynı görüntü oluşmaktadır. Yani çift yüzlüdür,
  • Çift plakalı triko (düz örme), yuvarlak ve çözgülü örme makinelerinde üretilen çift katlı örme kumaştır,
  • Örgü raporu çift plakada, en az 2 iğne ve 1 iplik hareketinden meydana gelmektedir (normal, esas örgü raporu ise yan yana 2 şer iğne ile üst üste 2 ilmek sırasından oluşmaktadır).
  • Örgü raporu çift plakada oluştuğu için, harcanan iplik miktarı süprem kumaşlara göre daha fazladır,
  • Yüksek elastikiyet ve sıçrama özelliği vardır,
  • Boyuna yönde esneme özelliği düşüktür. Enine yönde esneme özelliği ise yüksektir, ·Enine yönde esnemesi düz örgülerden daha fazladır,
  • Esneme özelliğinin yüksek olması nedeni ile ribana örme kumaş vücuda uyum sağlamaktadır,
  • Örme kumaşın her iki tarafındaki ilmek sayıları eşit ise, ön ve arka yüzdeki ilmekler birbirini dengeleyecek ve böylelikle kenarlarda kıvrılma görülmeyecektir. Yani, her iki uçta ve kenarlarda düz durma özelliğine sahiptir.
  • Yalnızca son ilmekten dönme yapabilir,
  • Yalnızca son ilmekten kaçma olabilir,
  • Eşit ya da farklı tasarımda, dengeli ya da dengesiz ribanalar (boyuna R ilmek düzeni) sahip olabilir,
  • Kullanılan hammaddeler aynı kalmak kaydıyla, ribana kumaşın kalınlığı süprem kumaşa göre daha kalındır,
  • Düz ya da biçim verilmiş olarak üst giyim örgüsünde kullanılabilir,
  • Dokunmuş ya da farklı türden kumaşların kenarına çeşit olarak uygulanabilir,
  • RR Ribana örme kumaşlar hacimli yapısı ile nem alma özelliği, dolayısı ile emici özellikleri iyidir,
  • RL Süprem kumaşlara göre daha yüksek gramajlı kumaşlar elde edilebilir,
  • Enine elastikiyet yüksekliğinden dolayı dairesel konumları düzgündür,
  • İki örgü tabakası arasında hava tutulduğu için, vücudu sıcak tutmaktadır,
  • İç ve dış giyimde ve özellikle elastikiyeti, olması istenen kol, yaka, bel kısımlarında lastik örgü olarak geniş bir kullanım alanı bulmuşlardır.

Makinenin Hazırlanması

İğne iptalli örgülerin yapılabilmesi için bütün örgülerde olduğu gibi makinenin bazı ayarlarının değiştirilmesi gerekir

  • İğne ayarı: Kaşkorse kumaşın örülebilmesi için öncelikle iğne düzeninin ayarlanması gerekmektedir. Kaşkorsenin örülebilmesi için iğneler kapakta ve silindirde iki dolu bir boş kalacak şekilde düzenlenmelidir. Bu işlem öncelikle silindirde yapılmalı sonrada silindirde boşaltılan iğnenin karşısına kapaktaki iki çalışır durumdaki iğne gelecek şekilde düzenlenmelidir.

    kaskorse igne duzeni

    Kaşkorse kumaşın iğne düzenini ayarlanması

  • Kapak kaydırma ayarı: İğne iptalli örgülerde kapak iğnelerinin silindir iğneleri ile çarpışmaması ve örgünün özelliklerine göre iğnenin çıkış yerlerinin belirlenmesi için kapak kaydırma işlemi yapılır. İğneler istenilen pozisyona geldiğinde ayar düğmesinin iki kenarındaki sabitleyiciler sağlamlaştırılır.

    kapak ignelerinin kaydirilmasi

    Resim 2.3. Kapak iğnelerinin kaydırılması

  • Mekik ayarı: Ribana makinelerinde kapak çeliklerinin üzerinde ana gövdeye bağlı olan mekik kaydırma sistemi vardır. Bu sistem anahtar yardımıyla ayarlanır. Bu ayar yapılmazsa makine çalıştırıldığında iğnelerin ağzına yapılmak istenilen iplik beslemesi hareketini tamamlayacağından örgü düşer.

    mekiklerin kaydirilmasi

    Resim 2.4. Mekiklerin kaydırılması

  • Çelik ayarları: Kaşkorse kumaş üretiminde makinenin çeliklerinin değiştirilmesine gerek yoktur. RR düz ribana örgüsünde olduğu gibi ilmek (süprem -örgü) çeliği kullanılmaktadır. Fakat bazı örgüler hem iğne iptalli hem de askı ve atlama işlemlerinin kombinasyonu ile oluşmaktadır. Böyle bir durumda örgünün özelliğine göre makineye çelik değişiminin yapılması gerekir.

    kaskorse celik secimi

    Resim 2.5. Kaşkorse çelik seçimi

  • May ayarı: Kaşkorse (İğne iptalli) kumaşların üretiminde may ayarı önemlidir. May ayarı sıkı olması durumunda kumaş sert olacaktır. Bu durumda kumaş istenilen esnekliği veremez. İğne iptalli kumaşlarda may ayarı düz ribana örgülere nazaran daha açık ayar verilir.
  • Gerginlik ve kasnak ayarı. İğne iptalli örgüler düz ribana örgüye göre daha az iplik harcar. Makine üzerinde bir iğne bile eksiltilse kasnak ayarının yeniden yapılması gerekir. Kasnak ayarının istenilen düzeyde olup olmadığını anlamak için makine çalıştırılır ve furnisör ile mekik arasında iplik gerginliği kontrol edilir. Kontrol sonrası eğer iplik gergin veya gevşek geliyorsa kasnak ayarı tekrar düzenlenmelidir.

    kasnak ayarinin yapimi kaskorse

    Resim 2.6.Kasnak ayarının yapımı

  • Kumaş çekim ayarı; kumaş çekim ayarı bütün örme tekniklerinde olduğu gibi bu örgü tekniğinde de örülen kumaşa göre belirlenir. Makine çalışırken kumaş gerginliği elle kontrol edilir, duruma göre çekim hızı düşürülür yada yükseltilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli unsur, kumaş çok çekerse iğnelerde bozulmalar ve kumaşta patlaklar oluşur. Aynı şekilde eğer kumaş çekim ayarı çok gevşek bırakılırsa iğne ağızlarında yığılmalar olur ve iğneler de bozulmalar olur.

Kaşkorse Kumaşın Örülmesi

Makinede gerekli bütün ayarların yapılmasından sonra numune alımı için bir miktar kumaş örülmelidir. Bu sırada makine sıcaklığı göz önünde bulundurularak düşük devirde çalıştırılmalıdır. Numune örülmesi esnasında makine ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır. Sabit ayarlarda çıkan numune kumaş kontrol edilip gerekli ayarlar toplu halde yapılmalıdır. Aksi takdirde numune örülürken yapılan bazı ayar değişiklikleri numune kumaşın bir kısmında gözükmeyebilir. Dolayısıyla kontrol yapılan kumaş ile o aşamada üretilen kumaş farklı olabilir.

Son Kontroller: Numune kumaş örüldükten sonra makine durdurulmalı ve numune kumaş kesilerek kontrolleri yapılmalıdır. Örülen numune kumaşın öncelikle iplik uzunluğu veya örme kumaş gramajı istenilen düzeyde olup olmadığı eğer varsa örnek numune ile yok ise de sipariş formu ile karşılaştırılarak kontrol edilir. Sonra sırasıyla kumaşın ham maddesi, tuşesi ve diğer örgü özellikleri karşılaştırılır, kontrol edilir.

Başlıca Özellikleri

  • Esnek bir yapıya sahiptir, hiç Elastan kullanılmasa dahi esneme ve toplaması çok güçlüdür
  • Her iki yüzü de birbirine benzer
  • Kalın iplikler ile örüldüğünde kışlık sıcak ince ile örüldüğünde ise gayet serin bir kumaş yapısı vardır
  • Vücudu rahatsız etmez.
kaşkorse

Çeşitli kaşkorse kumaşlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir