MODA NEDİR

moda
Tarafından | 21 Haziran 2016

Moda günümüzde hayatın ayrılamaz bir parçası olmuş ve sektöre dönüşmüş bir kavramdır. Moda, belirli ya da belirsiz zamanlarda ortaya çıkan kitlesel beğenidir. Moda kavramı her ne kadar giyim alanında düşünülen bir kavram olsa da, sanat, tiyatro, müzik, edebiyat ve mimarlık gibi dalları da kapsamaktadır. Moda kısaca farklılaşmanın ve değişimin cazibesini, benzerlik ile uyumun cazibesiyle birleştiren toplumsal bir formdur. Bir toplumun tüketim trendlerinin genel ifadesi olan moda, toplumların eğilimlerini bizlere sunmaktadır. Moda bir eğilimi ifade ederken, aynı zamanda bir eğilimi şekillendirebilmekte ve akım yaratabilmektedir. Geçmişte modayı zengin kesim belirlerken, bugün giyim sanayisinin önde gelen markaları her yıl ya da her sezon tüketicilere sundukları koleksiyonlarla modayı şekillendirmektedirler.

Moda, özellikle giyim kuşam, ayak giyimi, aksesuar, makyaj, pirsing ya da mobilyada popüler stil ya da uygulama için kullanılan genel bir terim. Moda, kelime anlamıyla toplumun tüketim trendleri belirleyen tüketim anlayışı olarak tanımlanmaktadır. Moda latince “modo” kelimesinden gelir “hemen şimdi” anlamı taşır.

Moda’nın, İtalyanca’daki kelime anlamı; değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik olarak geçmektedir. Modanın bir diğer anlamı da, belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni, bir şeye karşı gösterilen aşırı düşkünlüktür. Moda kelimesi, Türk Dil Kurumu’nun sözlüklerinde bir kaç şekilde ifade edilmektedir. Bunlardan ilki şu şekildedir: ”Değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik.” Yanı İtalyanca’daki kelime anlamıyla hemen hemen aynıdır. Diğer bir tanım ise “Geçici olarak yeniliğe ve toplumsal beğeniye uygun olan” şeklindedir.

moda cizimleri

Bu tanımlar modanın zaman içinde gerçek anlamından uzaklaştığını gösteriyor. Moda bilinen anlamıyla sadece, “dönemin popüler giyim tercihleri” anlamına gelmez. Bugün çoğumuz için moda, yalnızca giysi ve aksesuar anlamına geliyor. Oysa bu kadar basit değil.  Moda; sanat, müzik, tiyatro, edebiyat, yemek, iç mimarlık, mimari, bahçe bakımı, televizyon, sinema gibi konuları, daha doğrusu duyuları uyaran her şeyi içine alır. Gene de, bu değişimin mantığı anlaşılabilir. Tarihte, belirli bir çağa ait olan giyim stili kayıtlara ‘moda’ diye geçiyor. Giyim alışkanlığı; yaşanan anın havası ile eşanlamlı olarak kullanılıyor. Bazı diğer kaynaklar ise “Moda’yı, “Giysi, etiket, davetler ve diğerlerinin günlük alışkanlık veya stili” ve “Giyimin, davranışların vb. özellikle seçkin veya seçkin olmak için yapılanan bir toplum tarafından geleneksel kullanımı” şeklinde tanımlamaktadır.

Moda genel kullanımıyla insanların, içinde bulunan belirli bir zaman periyodundaki, daha çok giyim ile ilgili tercihlerine referans eden popülaritesi yükselen genel giyim tarzına verilen isimdir. Moda genel olarak popüler giyim tarzına işaret etse de, günümüzde bazı bölgelerde, sosyetenin veya ünlülerin kıyafet tercihlerini işaret ediyor gibi görünmektedir. Aslen, moda birçok alandaki değişen, yükselen tercih eğilimlerine referans eder. Moda kelimesinin anlamca popüler giyim tarzını karşılıyor olmasının bugünkü nedeni giyim endüstrisinin bu alandaki her türlü yatırımından kaynaklanmaktadır. Bu kullanım özelliği sadece ülkemizde yaygın olmayıp, aynı zamanda birçok kültürde de moda toplumdaki giyim tercihleri anlamıyla kullanılmaktadır.

moda 1

Moda’nın Sözlüklerde Yazmayan Anlamı Nedir (Moda’ya Uyalım Mı)

Burada önemli olan nokta modayı, yani günümüzdeki anlamı ile giyim trenlerini, kimin nasıl yönlendirdiği ve belirlediğidir. Medyada yüzlerce modacının hep bir ağızdan bu yıl bunlar moda, bu yaz bu renkleri giyeceğiz veya sonbaharda bunlar moda olacak dediren ve birleştiren güç nedir acaba? Moda da belirleyici husus büyük giyim firmaları ve tekstil alanında faaliyet gösteren büyük şirketlerdir. Bugünkü anlamıyla modaya (sadece giyim endüstrisi) etki eden en önemli unsur geçen senelerde moda olan renk ve kumaşlardır. Bir kere moda olan bir renk ve kumaş mutlaka ilerleyen yıllarda tekrar moda olacaktır. Çünkü büyük şirketler modayı sadece elinde kalan iplik ve kumaşları daha yüksek bir fiyata satmak için kullanmaktadır.

Örneğin bu yıl kırmızı moda bir renk diyelim, sektördeki firmalar bolca bu renkte, iplik ve kumaş ürettiler. Bu renkte iplik ve kumaşlar müşteriler tarafından tamamen tüketilirse ne âlâ, ancak bu üretilen iplik ve kumaşlar yeteri kadar tüketilmez ise bunlar elbette atılmıyor, depolarda bekliyor. Ta ki kırmızı renk, iplik ve kumaşlar tekrar moda olana kadar, burada belirleyici faktör elde kalan kırmızı renk mamul miktarının büyüklüğü, eğer miktar büyükse o renk daha kısa bir sürede tekrar moda olacaktır, çünkü depolamakta bir maliyet gerektiriyor. Buradan çıkarılacak bir husus varsa; o da modanın çokta önemsenecek ve dikkate alınacak bir şey olmaması gereklidir.

italian mans style2

İtalyan erkek modası 2017

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir