BASKI PATI HAZIRLAMA

Baskı patı
Tarafından | 4 Kasım 2016

Pat Hazırlama

Desenin ve desen Şablonunun hazırlanmasından sonra uygun renklerde baskı patı hazırlanır. Baskı patlarının hazırlanması ana (kök) boya metoduna göre ana pat metodu ve ilave pat metodu olmak üzere iki şekilde yapılabilir:

Baskı patları hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar Şunlardır:
  1. Reçetede verilen ölçümlere kesinlikle uyulmalıdır. Çünkü ölçümlerin hassasiyeti, baskıların kalitesini ve birbirini tutmasını etkiler.
  2. Kıvam patlarının kalitesi, maksimum renk verimini ve tuşeyi doğrudan etkiler. Bu nedenle reçetedeki maddeler, reçetede verilen sıraya göre ilave edilmelidir.
  3. Baskı patlarının hazırlanmasında ince, kalına ilave edilmelidir. Yani çözelti ya da dispersiyonlar pata ilave edilir. Pat çözelti ya da dispersiyonlara ilave edilmez.
  4. Boyar madde; pat içine çözelti, pasta ya da tavsiyeye göre toz hâlinde serpilir ve mikser yardımıyla karıştırılarak ilave edilir. Boyar madde suda çözünmeyen ya da güç çözünen bir yapıya sahip ise uygun Şekilde çözelti ya da dispersiyon hâline getirildikten sonra pata ilave edilmelidir.
  5. Güç çözünen maddeler, ayrı bir yerde çözündükten sonra pata ilave edilmelidir.
  6. Sıvı hâldeki boyar maddeler, bulundukları bidonlardan alınmadan önce karıştırılır ve daha sonra pata ilave edilir. Çünkü boyar madde dibe çökmüş olabilir.
  7. Bidonların kenarlarında kurumuş boyar maddeler varsa alınmamalıdır. Çünkü kurumuş boyar maddeler tekrar çözülmez.
  8. Baskı patı ya da kıvamlaştırıcı pat hazırlanırken belli bir hızda ve sürekli karıştırılmalıdır. Yavaş yapılan karıştırma ile homojenlik sağlanamaz. Çok hızlı yapılan karıştırmalarda köpük oluşur. Bu nedenle karıştırma, uygun bir hızda yapılmalıdır.
  9. Kıvamlaştırıcının akışkanlığı az ise içine yavaş ve küçük miktarlarda su ilavesi yapılmalıdır.
  10. Pat hazırlamada maliyetin artmaması için gerektiği kadar kimyasal madde miktarı ve çeşidi kullanılmalıdır.
  11. Kıvamlaştırıcı maddeler ve boyar madde çözeltileri süzülerek pata ilave edilmelidir.
  12. Tüm kıvamlaştırıcı maddelerin kullanım süreleri sınırlı olduğundan kullanmadan önce viskozite ve pH kontrolü yapılmalıdır. Çünkü asidik özellik gösteren kıvamlaştırıcılar bozulmaya başlayabilir.
  13. Bütün kıvamlaştırıcılar belli bir sürede şişer. Bu süre, sıcaklığın yükseltilmesi ya da yoğun karıştırma ile değiştirilemez.
Baski pati renklendirme makinesi

Baskı patı otomatik tanıtım ve renklendirme makinesi

Ana Pat Metodu ve Reçete Tanzimi

Reçetede belirtilen boyar madde, kıvamlaştırıcı ve diğer baskı patı yardımcı maddelerinin tamamını içeren baskı patlarına ana pat ya da kök boya denir. Bu metotla hazırlanan pat, uzun süre beklemeye dayanıklıdır. Ana pat baskı boyaları, birbirleriyle karıştırılarak çeşitli renklerde elde edilebilir.

Boyar madde haricindeki kıvamlaştırıcı ve baskı yardımcı maddelerini içeren renksiz pata açma patı denir. Reçetede belirtilen Şekilde hazırlanan ana pat baskı boyasının renk derinliği, istenen renk derinliğinden fazla ise açma pat ile karıştırılarak rengi açılabilir.

Ana pat hazırlarken boyar madde üreticilerinin kataloglarında belirttikleri tavsiyeler dikkate alınır. Ana pat yapıldığında elde edilecek renk tonunun istenilen renk tonu olup olmadığı tespit edilir. Aşağıda bir üretici firmanın ürünleriyle ana pat hazırlandığı takdirde elde edilecek renk ile bu kök renklerle 1/9 açma yapıldığında oluşacak renk tonu hakkında fikir vermek üzere hazırlanmış olan katalog görünümleri verilmiştir.

Ana patlarda boyar madde sınıfına bağlı olarak kıvamlaştırıcının hazırlanma yöntemleri farklılık gösterir. Kıvamlaştırıcı ya suyla karıştırılır ya da 6-24 saat arasında değişen bekleme süresine göre dinlenmeye bırakılır. Dinlenen bu kıvamlaştırıcıdan reçetede belirtilen miktarda alınarak diğer maddelerle karıştırılır ve baskı patı hazırlanır ya da reçetede belirtilen miktarda kıvamlaştırıcı ve diğer kimyasal maddeler, belirtilen sıraya göre ilave edilerek istenen miktarda hazırlanır.

kok boya renkler

Ana (kök) boya renkleri ve 1/9 açma yapıldığında elde edilecek renkler

İlave Pat Metodu ve Reçete Tanzimi

Pratikte en fazla kullanılan ilave pat metodunda boyar madde içermeyen ana pat büyük miktarlarda hazırlanarak depolanır. Kullanılması gereken durumlarda, istenilen renk koyuluğuna göre boyar madde ilave edilir. Kullanılacağı zaman boyar madde ilave etmek üzere hazırlanan boyar madde içermeyen bu pata işletmede stok pat denilmektedir.

ilave-metodu-recete

Stok pat reçetesi işletme koşullarında büyük miktarda hazırlanır. Daha sonra boyar madde pata ilave edilir. Boyar madde üreticisinin önerdiği miktarda boyar madde ile renksiz ilave pat 1000 g’a tamamlanarak baskı için pat hazırlanır.

ilave-recete-2

Baskı patları hazırlandıktan sonra renk kontrolü, palaska çekme ya da çizgi çekme yolu ile yapılır.

Pigment boyar maddelerin life bağlanması, binder adı verilen bağlayıcı madde ile sağlanır. Binderin miktarı, baskı patında kullanılacak pigment boyar maddesinin miktarına bağlıdır. Pigment boyar maddesi için hazırlanacak olan kıvam patına bir miktar binder konur, daha sonra kullanılacak boyar madde miktarına göre gerekli miktarda binder ilave edilir.

BASKI PATI HAZIRLAMA” için 1 görüş

  1. Elçin Mirzali

    Merhaba. Ben İpek kumaşta baskı yapıyorum. Bana hazır pat emulsiyon lazım. Siz satıyormısınız.? fiyat verebilirmisiniz?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir