DİKİŞ MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ

snger iplik tkma
Tarafından | 7 Temmuz 2017

Dikiş Türlerine Göre Dikiş Makinesi Çeşitleri

Dikiş: El veya makine ile tek kat ya da çok kat kumaşların iplik yardımı ile kumaşlar içinden veya arasından geçirilerek ilmek sırası oluşturma işlemidir. Birleştirme işlemi geçici olarak yapılıyorsa teyel adını alır. Dikiş adımı, kumaş üzerinde görülen iplik veya ilmeklerin oluşturduğu dikiş hattının bir birimidir

Düz Dikiş Makinesi

duz makine

Bir dikiş makinesinde hareketli mekik veya çağanoz tarafından yapılan dikiştir.

Tek İplik Zincir Dikiş Makinesi

tek iplik zincir dikis mak

İlmeği meydana getiren lüper parçasının bir tek iplik kullanılarak meydana getirdiği dikiştir.

Çift İplik Zincir Dikiş Makinesi

cift iplik zincir dks mak

İğne kumaşa dalar ve aşağıda lüper tarafından indirdiği iplik tutulur, iğne yukarı çıkar, tekrar indiğinde lüperin genişlettiği ilmeğin içinden geçerek yeni ilmeği oluşturur.

Çalışma Sistemine Göre Makine Çeşitleri

Manuel Sistemde Dikiş Makineleri: Makineci başlatma, durdurma, sağlamlaştırma vb. işleri kendisi yapar.

Yüksek Devirli Elektronik Programlı Dikiş Makineleri: Makinenin fonksiyonları (iplik kesme, sağlamlaştırma vb.) dijital olarak programlanır. Programlanan dikiş işlemleri dikişçinin pedala basması ile başlar ve program bitince makine durur.

Yapı Biçimlerine Göre Makine Çeşitleri 

Düz Platformlu Dikiş Makinesi

duz makine

Düz Dikiş Makinesinde Dikişin Oluşumu: Üst (iğne) ve alt (mekik) olmak üzere iki iplikle oluşan dikiştir. Makine iğne gözünde taşıdığı ipliği, kavrayıcının taşıdığı alt iplikle 5 ilmek yaparak dikişi oluşturur. Üst iplikle alt iplik birbirleri ile kumaşın orta noktasında halka oluşturur. Ters ve düzünde aynı görüntüye sahiptir. Zincir dikişe göre daha az iplik harcar. Dayanıklılığı fazla, ancak esnekliği azdır.

Yüksek Platformlu Dikiş Makinesi

recme mak

Reçme makinesi, genellikle penye elbiselerde kullanılan ve elbisenin etek kısmının kıvırılarak dikilmesini sağlayan çift iğnei makinedir, dikilen yerin üst kısmından iki ve ya üç  iğne izi alt kısmında ise daha karışık bir örgü biçimi gözükür. Reçme dikişi, 2 veya 3 iğne ipliği grubu ile alt lüper ipliğinin bağlantısı ile oluşur. Ön yüzde iğne sayısıyla orantılı olarak birbirine paralel kilit dikiş (düz dikiş) görüntüsü ve alt yüzeyde ise kaplama dikişi görüntüsü vardır.

Blok Yapılı Makine

overlok mak

Overlok makinelerinde, dikiş oluşumu için aynı anda birçok işlev bir arada yerine getirilir. Kumaş, besleme kıskaçlarının üzerine yerleştirilir ve bıçak kumaşın kenarını kesip düzeltirken iğneler ve lüperler, kumaşın üstünde dikişleri oluşturmaya başlarlar ve kumaş iğnenin arkasındaki dişliler (dikiş parmakları da denir) tarafından beslenir.

Serbest Kollu Makine

kollu mak

Silindir Yataklı Kol Aşağı Makine

silindir yatagi bos mak

 

DİKİŞ MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ” için 2 görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir