ORGANİK PAMUK ÖZELLİKLERİ

coton
Tarafından | 11 Kasım 2016

Organik Pamuk Nedir?

Organik terimi tarım ürünlerinin yetiştirilme ve işlenme metodunu ifade etmektedir. “Organik” kelimesinin kullanıldığı ürünler tamamı ile doğal metotlar ve materyaller ile yapılan tarım işlemleri sonucu üretildiğini temin etmektedir. Sertifikalı Organik ise bu ürünlerin üreticilerinin bağımsız ve akreditife edilmiş kontrol firmaları tarafından başlangıçtan sona takip ve denetiminin yapıldığını garanti etmektedir.

Organik Ürün Nedir ?

Organik ürünler, yetiştirilme süreçlerinde herhangi bir kimyasal kökenli madde ile takviye edilmediklerinden dolayı insan sağlığını, bu yönüyle tehdit etmeyen ürünlerdir. Normal koşullarda üretilen tekstil ürünlerinin ise; üretilmeleri, kullanılmaları ve yok edilmeleri esnasında çevre ve insana zarar verme ihtimali her zaman vardır. Bu amaçla üretilen organik kökenli ürünler, özellikle ihracat ağırlıklı çalışan firmaların vazgeçilmez talepleri arasında yerini bulmaya başlamıştır.

Organik Tarım ürünleri normal ürünlerden daha pahalı olduğu için tüketiciler bu ürünleri almakta çekingen davranıyor. Alması gerektiği durumlarda ise ürün kaynağını detaylı olarak inceleme ihtiyacı hissediyor. Bugün organik pamuk normal pamuktan daha pahalı üretim esnasında uygulanan kriterler çok daha zahmetli bir çalışma gerektiriyor.

Sağlıklı yarınlar yetiştirmek sadece gıda ürünlerine yönelerek yapılacak bir aktivite haline gelmemelidir. Bunun takibi zararlı kimyasallar içermeyen tekstil ürünleriyle pekiştirilmelidir.

Gereklilikler

Ürünün içeriğini oluşturan maddeler/işlemeye yardımcı olan maddeler: Ürünün içeriğini oluşturan organik maddelerin NOP standardına göre organik olarak sertifikalanmış olması gerekmektedir. Kullanılan konvansiyonel maddeler, sentetik maddeler/işlemeye yardımcı olan maddelerin ise ulusal listede G (§ 205.605 – 606) mutlak bulunması gerekmektedir.

İşletmelerde Zararlı Kontrolü

Organik işletmelerde Zaralıların fiziksel faktörler (zararlının habitatının uzaklaştırılması, besin kaynaklarının uzaklaştırılması ve işletmeye ulaşmalarının engellenmesi v.b) yardımıyla engellenmesi sağlanmalıdır. Eğer gerekli ise zararlıların ulusal listede belirtilen maddelerle birlikte kullanılan tuzak ve uzaklaştırıcı kokular tercih edilebilir. Bütün bunların etkili olmadığı zamanlarda ise Ulusal listeyle uyumlu sentetik veya sentetik olmayan girdiler kullanılabilir.

Bulaşma

Paketlemede kullanılan tüm materyallerin temiz ve bulaşma riski taşımaması gerekmektedir. BU materyaller kesinlikle kullanımına izin verilmeyen bir girdi ile muamele edilmemelidir^.

Kalıntı

Analiz sonuçlarına göre tespit edilen residü düzeyi, Çevre Koruma Örgütü tolerans düzeyinden %5 den daha fazla büyükse bu ürün organik olarak satılamaz.


Neden Organik Pamuk Kullanmalıyız?

Üretiminde en fazla kimyasal madde kullanılan tarım ürünlerinden biri pamuktur. Pamuk üretimi esnasında kullanılan suni gübre ve kimyasal ilaçlar hem doğayı kirletmekte hem de insan sağlığını tehdit etmektedir. Üstelik kullanılan bu ilaçların yalnızca %0,1’i mücadele edilen zararlılara ulaşmakta, geri kalan %99,9’luk miktar ise toprağa, suya ve havaya karışarak doğayı olumsuz yönde etkilemektedir.

Pamuk üretiminde kullanılan bu kimyasal ilaçların bir bölümü giysinin yapısında kalarak, giysi vücuda temas ettiğinde deriden kana ve dokulara geçebilmektedir.

Bebekler ve çocuklar için olduğu kadar, yetişkinler için de deriden geçebilecek bu tür maddelerin kanda ve dokularda birikerek alerjik reaksiyonlara ya da daha ciddi hastalıklara neden olma riski yüksektir.

Organik pamuk üretiminde ise kimyasal madde kullanımı yasak olduğundan, organik pamuktan üretilmiş giysilerin alerji ve hastalığa neden olma olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle son yıllarda önemli markalar, özellikle bebek ve çocuk ürünlerinde organik pamuğu tercih etmektedir.

Organik pamuk üretiminde yalnızca doğal gübreler ve doğal ilaçlar kullanıldığından, organik pamuk sağlık açısından olduğu kadar çevre açısından da çok daha doğru bir tercihtir. Organik pamuk kullanımı sayesinde kimyasalların neden olduğu toprak, su ve hava kirliliği en aza indirgenebilmekte ve bu sayede daha temiz bir dünyada yaşayabilmek mümkün olabilmektedir.

Organik pamuğun avantajlarından biri de kullanımda sunduğu farklılıktır. Üretiminde organik pamuk kullanılmış olan giysiler, normal pamuktan üretilenlere kıyasla daha esnek ve çok daha yumuşaktır. Bu yumuşaklığı sayesinde bebek cildi gibi kolay tahriş olabilecek hassas ciltlerde dahi rahatlıkla ve güvenle kullanılabilmektedir.

organik pamuk


Organik Pamuk ve Endüstriyel Pamuk Karşılaştırma Tablosu:

ORGANİK PAMUK ENDÜSTİYEL PAMUK
TOHUM Genetiği ile oynanmamış, doğal tohum Tipik olarak mantar ilaçları veya böcek ilaçları ile tedavi edilir. GDO barındırması muhtemeldir.
TOPRAK Mahsul dönüşümü yapılarak toprağın verimliliği korunur; nemli ve sağlıklı kalması sağlanır. Sentetik gübre kullanımı ve monokültürlere bağlı olarak toprak kaybı yaşanır. Yoğun sulama gerektirir.
ZARARLI OTLARLA MÜCADELE Sağlıklı toprak doğal denge oluşturur; zararlı otlarla mücadelede yararlı böcekler ve tuzak ekinler kullanılır. Böcek ilaçlarının havadan püskürtülmesi yolu ile mücadele edilir. En sık kullanılan pestisitlerden 9’unun kansere neden olan ajanlar olduğu bilinmektedir.
HASAT Su yöntemi veya şoklama yöntemi ile doğal yaprak dökümü sağlanır. Yaprak dökümü için zehirli kimyasalların da kullanıldığı örnekler mevcuttur.
ÜRETİM Lifler çift kat örgü ile veya toksik olmayan (doğal) mısır nişastası kullanılarak dengelenir. Lifler toksik mumlar kullanılarak stabilize edilir.
BEYAZLATMA 100% güvenli olan hidrojen peroksit kullanılır. Klorla yapılan ağartma sonucu zehirli atıklar açığa çıkar. Çevre kirliliği yaratır.
FINISHING 7,5 – 8 derece pH seviyelerinde, soda külü ile ılık su içerisinde yavaş pişirme tekniği kullanılır. Sıcak su, sentetik aktif maddeler, ilave kimyasallar (bazen formaldehit) kullanılır.
BOYAMA Düşük etkili, elyaf reaktif veya doğal boyalar kullanılır. (içeriğinde eser miktarda metal ve sülfür bulunmaktadır) Yüksek ısıda; ağır metaller ve yüksek oranda sülfür içeren boyalar kullanılır.
BASKI Ağır metal içermeyen, düşük etkili veya doğal pigmentler kullanılır. Ağır metal içermeyen, düşük etkili veya doğal pigmentler kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir