ÖRGÜ YAPI ELEMANLARI

num kms orme
Tarafından | 10 Nisan 2018

Desen oluşturmak, farklı yapılarda ve özelliklerde örgüler elde etmek amacıyla veya bazı zorunlu işlem aşamalarında ilmek yapısından başka askı, atlama ve ilmek transferi olarak adlandırılan iğne pozisyonlarıyla örgü yapılarında farklı oluşumlar gerçekleştirilebilir.

orme kumas mak

Yuvarlak örme makinesi

Askı

Askı yapısı oluşturulurken iğneler, kancalarındaki ilmeği iğne gövdesine düşürmeyecek kadar (ilmek iğne dilinin üzerine duracak şekilde) kadar yükseltilmektedir. Bu sırada mevcut ilmeğin üzerine yeni iplik yatırılmakta ve bir sonraki sıra için bu ilmekle beraber hareket etmesi sağlanmaktadır. Kumaş yüzeyine bakıldığı zaman askı, uzamış bir ilmeğin üzerine çapraz şekilde yerleştirilmiş bir iplik görünümündedir. Askılı yapılar üretilirken iğne üzerinde iplik birikmesi oluştuğundan ve uzayan ilmeğin fazla gerilmesinden dolayı aynı iğnede üst üste çok fazla askı yapılmamalıdır.

duz orgu aski

Şekil 1.15 Düz örgü yapısında askının görünümü

Askı, kumaş boyunu kısaltıp boyuna yöndeki esnemeyi azaltırken, kumaş enini ve enine yöndeki esnemeyi arttırmaktadır.

Atlama

Atlama oluşturulurken, bu yapının oluşacağı yerdeki iğne veya iğneler hiç yükseltilmezler yani hareketsiz durumdadır. Böylece mekikten gelen iplik, hareketsiz kalan bu iğnelerin arkasında kalarak atlamakta ve ilmek yapan diğer iğneye kadar enine yönde iplik uzantısı oluşturmaktadır. Atlama, kumaş yüzeyinde uzamış bir ilmeğin ortasında enine iplik yatırımı şeklinde görülmektedir.

atlama

Atlama

Desenlendirme yapmak amacıyla, atlama belli bir düzen içinde veya rastgele yan yana olan iğnelerde tekrarlanabildiği gibi, aynı iğne üzerinde ard arda birkaç kez de yapılabilir. Enine yönde uzamış ipliklerin kopmaması için, aynı iğnede üst üste en fazla 4 atlama yapılması önerilmektedir. Naylon, polyester ve elastan gibi esneme özelliği daha iyi olan materyallerde üst üste askı veya atlama uygulaması daha kolay gerçekleştirilebilmektedir.

Transfer (Aktarma)

Transfer, bir ilmeğin kancasında bulunan ilmeğin sağındaki, solundaki veya karşı yataktaki başka bir iğneye aktarılmasıdır. Transfer sırasında üzerindeki ilmeği veren iğne daha sonra çalışmayacaksa, o ilmek çubuğu ortadan kalkmakta ve örgüde daralma meydana gelmektedir. (ön yataktan arka yatağa ve delik oluşumu)

duz orgu aktarmali ilmek

Şekil 1.16 a) Düz örgü yapısında aktarılmış ilmek b) Düz örgüde aktarmalı desen örneği

Transfer işlemi özel transfer iğnesi ve kam sistemi olan makinelerde yapılabilmektedir. Transfer sırasında iplik beslemesi yapılmadığı için kumaş üretimi olmaz. Bu nedenle transfer, makinenin üretimini azaltan bir etkendir. Transfer, saç ve yürütme desenlerinde, şekillendirmede, delikli (ajur) örgülerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir