BEBEK GİYSİ MODELLERİ

Baby bebek kiyafeti
Tarafından | 4 Haziran 2018

Bebek giysi modellerini seçerken öncelikle rahat ve kullanışlı olmasına dikkat edilmeli ve moda ikinci plana atılmalıdır. Bebek büyüdükçe hareketlerini kısıtlamayan, rahat giysiler seçilmelidir. İlk aylarda genellikle boydan tulum giyen bebeklerin altı ay sonunda giyebilecekleri giysi çeşitleri artmaktadır. Boydan elbiseler, ikili takımlar, pijamalar, pantolonlar, bahçıvan pantolonlar, şortlar, tişörtler,vs. giydirilebilmektedir.

Yazın güneşten koruyan şapkalar, kışın ise rüzgar geçirmeyen şapkalar kullanılmalıdır. İlk altı ay grubunda olduğu gibi kışlık giysilerde soğuk ve rüzgar geçirmeyen içi pamuklu anoraklar tercih edilmelidir. Rahat giyilebilen, ayrıntısız, az çıtçıtlı gömlekler, belden lastikli pantolonlar, yumuşak çoraplar ve zarf yakalı fanilalar kullanılmalıdır.

Baby dress

Bir-iki yaşındaki çocukların giysilik kumaşları, bebekliğe oranla daha çeşitli renkli ve değişik konstrüksiyona sahip olabilmektedir. Ancak bu dönem çocuğun en hareketli olduğu dönem olduğundan giysinin rahat ve hareketleri kısıtlamayacak özellikte olması ön planda tutulmalıdır.

Başlıca bebek giysi modelleri ve özellikleri aşağıda olduğu gibidir:

Tulum Fanila

Çeşitli aplike, süsleme ve kumaş türleriyle beraber çok çeşitli tulumlar üretmek mümkündür. Hemen hemen hepsi %100 pamuklu kumaşlardan üretilmektedir. Örneğin süpremden üretilmiş, sade modelli bir tulum, bebeğin gece giysisi olabilmektedir. Tulum çeşitleri, mevsimlere göre ve bebeğin yaşına göre aşağıdaki gibi 4 grupta sınıflandırılabilmektedir:

Tulum fanila

 

  • Kollu tulum: Kollu tulum, doğrudan iç çamaşırı üzerine giydirilebilen tulumlardır. Kollu tulumların çıtçıt veya düğmeleri genellikle ön ortadan ağa kadar veya iç bacak ve ağ kısmındadır. Kapatma yerlerinini ağ-iç bacak arasında olması, bebeklerin altlarının değiştirilmesinde kolaylık sağlamaktadır. Ancak çıtçıtların aralıkları ve üst üste binme payları uygun ölçülerde olmalıdır. Aksi halde kapatıldığında dahi aradaki boşlukların gerilimle açılması sağlıklı değildir.
  • Kolsuz tulum: Kolsuz tulumlar, genellikle bluz üzerine giydirilen tulumlardır. Dolayısıyla bebeğin altı değiştirilirken tulum çıkarıldığında üşüme tehlikesini ortadan kaldırmaktadır. Kolsuz tulumların çıtçıt veya düğmeleri genellikle omuzlarda yapılmaktadır. Böylece bebekler, gerek elleriyle gerekse ağızlarıyla düğme veya çıtçıta ulaşamamaktadırlar.
  • Patikli tulum: Özellikle ilk 6 aya kadar patikli tulumlar tercih edilmektedir. Dolayısıyla ayrıca çorap giydirmeye gerek kalmamaktadır. Mevsim ve ortam sıcaklığına bağlı olarak üzerine sadece çorap veya patik giydirilmesi yeterli olmaktadır.
  • Patiksiz tulum: Patiksiz tulumlar ise daha çok altıncı aydan sonra tercih edilmektedir. Bu aylarda bebeğin emekleme dönemine girmesi nedeniyle bebeğe çorap ve yumuşak ayakkabı giydirmek uygundur.

Fanila

Piyasada body olarak bilinen tulum-fanila, bebeğin hareketlenmeye başlamasıyla çok tercih edilen bir giysi çeşitidir. Nedeni ise ağa kadar uzaması, ağ kısmında çıtçıtla kapatılması; dolayısıyla bedenle bütünleşmesidir. Bu nedenle 6. aydan sonra en çok tercih edilmesi gereken giysi çeşitidir. Bu giysi bebeğin hareketi ile belinin açılmasını, dolayısıyla üşümesini engellemektedir.

Fanila

Bebek fanila

Fanilaları uzun ve kısa kollu diye iki gruba ayırmak mümkündür.

  • Uzun kollu fanila: Uzun kollu fanilalar, kumaş ve model özelliklerine göre iç çamaşırı veya bluz olarak adlandırılmaktadır.
  • Kısa kollu fanila: Kısa kollu fanilalar da, kumaş ve model özelliklerine göre t-shirt veya iç çamaşırı olarak adlandırılmaktadır.

Zıbın

Bebek zibin

Özellikle ilk 3 ayda giydirilen anvelop şeklinde olan ve doğrudan çıplak deri üzerine giydirilen ve genellikle süpremden dikilen bir giysi çeşididir. Tulumun altına, bebeğin üşümesini engellemek amacıyla giydirilmektedir. Kaynamaya dayanıklı ve oda ısısında sıcak tutmayan pamuklu zıbınlar tercih edilmelidir. Bebek, iyi ısıtılamayan bir ortamda yaşıyorsa uzun kollu ve daha kalın zıbınlar tercih edilmelidir.

Pantolon

Bebe pantolon

Pantolonları patikli-patiksiz ve bahçıvan pantolon şeklinde üçe ayırmak mümkündür.

  • Patikli pantolon: Patikli pantolonlar, ilk aylarda tercih edilmektedir. Bu pantolonlar, ayakkabı giymeye başlayıncaya kadar giydirilebilmektedir.
  • Patiksiz pantolon: Altıncı aydan sonra tercih edilen pantolonlardır. Bazılarının bilek kısımlarına genellikle ribana dikilmekte olup paçanın yukarı toplanması engellenmiş olmaktadır.
  • Bahçıvan pantolon: Genellikle altıncı aydan sonra tercih edilen pantolon olup askıları nedeniyle boyu ayarlanabilmektedir. Aynı zamanda pantolonun belden aşağı düşmesi söz konusu değildir. Bu aylarda bebeğin çok hızlı büyümesi ve bahçıvan pantolonda askıların ayarlanabilir olması, giysiyi kullanışlı hale getirmektedir. Yumuşak, örgü kumaştan yapılmış bahçıvan pantolonlar, bebeklere ilk aylardan itibaren giydirilebilmektedir. Ancak denim gibi sert kumaşlardan yapılmış pantolonların iki yaşına kadar tercih edilmemesi önerilmektedir.

Bluz

Bebe bluz

Bluz, ilk aydan itibaren kullanılabilmektedir. Tulum içine veya tek olarak giydirilebilmektedir. 6-8 Aydan sonra bebeklerin giysileri daha çok iki parçalı tasarlanmaktadır. Bebeklerin bu yaşlarda anne sütünün yanında başka gıdaları almaları ve kendi kendilerine yemeye çalışmaları nedeniyle üstleri daha çabuk kirlenmektedir. Böylece giysilerin sadece kirlenen parçaları değiştirilmektedir. Dolayısıyla bluz-pantolon ikilisinin kullanımı artmaktadır.

  • Uzun kollu bluz: Mevsim özelliğine bağlı olarak çeşitli örme kumaşlardan bluz yapmak mümkündür. Bu bluzların işlevselliğini yine kullanılan malzeme cinsleri belirlemektedir. Örneğin; süpremden yapılmış uzun kollu bir bluz, baharlık bir üst giysi olabileceği gibi pijama üstü de olabilmektedir.
  • Kısa kollu bluz: Kısa kollu bluzlar, daha çok yaz mevsiminde tercih edilen t-shirtlerdir.

Ceket

bebek ceket e1527234450694

Ceketler kapşonlu ve kapşonsuz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır:

  • Kapşonlu ceket: Genellikle kış aylarında tercih edilen bu giysinin, içi elyaflı, iç astarı pamuklu, dış kumaşı ise su itici özellikte bir kumaştan yapılmaktadır. Kapşon çevresi kordonla büzülerek başa geçirilmektedir.
  • Kapşonsuz ceket: Özellikle bahar aylarında tercih edilen kapşonsuz ceket, tek kat elyaftan veya hacimli kumaştan yapılabilmektedir.

Dış Tulum

Dis tulum

Özellikle ilk aylarda bebeğe giydirilen, iç kısmı elyaflı, astarı pamuklu ve dış kumaşı genellikle PESPamuk karışımlı olan kışlık dış giysidir. Kapşonlu olup hem vücudun üst kısmını hem de bacaklarını sıcak tutması nedeniyle soğuk havalar için ideal bir giysidir. Yeni doğan için üretilen dış tulumlar, genellikle patikli ve kapşonlu olup bebeğin vücudu tek parça giysi ile soğuktan korunmuş olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir